avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj reluata in plata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj reluata in plata

Buna ziua!Dupa terminarea liceului m-am inscris la somaj iar pana la inceperea facultatii am primit suma cuvenita pe 2 luni.Din motive medicale,dupa o luna si jumatate m-am retras de la facultate.Intrebarea mea este daca m-ai pot beneficia de somaj in conditiile enuntate mai sus.Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:25, 16 Noiembrie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;


Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...

m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b);
...

2. Deoarece plata indemnizatiei de somaj a incetat (nu a fost suspendata) la data admiterii intr-o forma de invatamant ea nu mai poate fii reluata daca dvs. va retrageti de la forma de invatamant la care ati fost admis.

3. Dar nu strica sa puneti intrebarea si direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj facultate WriTor WriTor Va salut.Cineva a depus dosarul de somaj(absolvent liceu),dar si dosarul de admitere la facultate.In primul caz este chemat la AJOFM dupa intai august ,iar ... (vezi toată discuția)
Somaj Leoniefvr Leoniefvr Daca beneficiez de somaj in calitate de absolvent, pierd somajul daca ma iscriu la o scoala postliceala privata? (vezi toată discuția)
ajutorului de șomaj pentru studenții care au intrat la facultate cu platã. farkastraianiosif farkastraianiosif Bună seara. Voi încerca să fiu cât se poate de scurt. Studenții care au intrat la facultate de stat dar cu plată, au dreptul la ajutorul de ... (vezi toată discuția)