avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept succesoral

Buna ziua!

AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect:
Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 frati), ea fiind cea mai mare dintre ei. Fratelui ei, soacra mea (mama lui) i-a dat un teren pentru edificarea unei constructii, teren pe care el l-a vandut , si l-a valorificat in interes propriu, fara ca sa mai construiasca ceva pe el). Casa parinteasca se compune din 4 camere (parintii + 3 copii). Acum fetele (caci sunt 2 fete si un baiat) nu au luat nimic de pe urma terenului dat de soacra mea catre fiul ei. Fiul ei (cumnatul meu) doreste sa vina la casa parinteasca (dupa pilda fiului ratacitor), caci nu are unde sa mearga. Intrebare:
Legal are acest drept? Mai poate avea drept de mostenire din ceea ce a ramas, desi a primit acel teren prin contract de Vanzare – cumparare (bineinteles fara a plati pretul, doar a fost vandut de mama lui catre baiatul ei), insa trebuia o modalitate legala la mijloc sa fie. Mai mult decat atat. Eu si sotia mea am construit o casa pe cota indiviza a curtii care apartine socrului meu (in urma unui consiliu familial in care si-au exprimat acordul toti, verbal insa) . Acea casa a fost construita cu AC doar pe parter, noi am mai facut un etaj, nu avem receptie, primaria ne-a spus ca nu ne poate da si sa lasam lucrurile asa (pe vorbe, ca doar nu era sa emita vreo hartie in care sa spuna acel aspect) . AC este pe numele socrului meu, casa noastra e facuta de noi (avem documente justificative) , el este de buna credinta, practic sta in camera lui in casa lui cea veche, sora sotiei sta in camera ei in casa veche si cumnatul meu sta in camera lui din casa veche).
Intrebare: ceilalti frati au vreun drept asupra casei noastre? Teoretic ar trebui sa nu aibe, caci eu si sotia am edificat-o, ajutandu-ne si cumnatul meu chiar (contra cost liber negociat) .
In cazul in care de la primarie primim amenda, desi casa a fost construita de mai bine de 2 ani (detinem documente justificative, inclusiv martori) , conform lg. 50/1991 republicata nu mai au dreptul de a constata si amenda, insa pot cere (vezi decizia ICCJ 7/2000) intraraea in legalitate prin demolare (ar trebui sa demolam etajul, insa punem in pericol parterul pentru care avem autorizatie provizorie (asa scrie in AC) cu solutie tehnica permanenta ( fundatii, stalpi si planeu de beton armat) ce putem face? . Vom primi un PV de constatare cel mai probabil (abuziv, caci au trecut mai bine de 2 ani de la edificare) de amenda si intrare in legalitate (functie de cat de bine dispus va fi agentul constatator). Cert este ca in fata legii socrul meu ar fi raspunzator (faptic eu si sotia). Pv de constatare ar trebui contestat in max 15 zile de la eliberare,altfel devine aplicabil de drept. Ma puteti ajuta in aceasta posibila problema?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 21:50, 18 Noiembrie 2015
Nu vad o problema, vad numeroase probleme. rezolvati legalitatea constructiei, apoi cereti iesirea din indiviziune fata de socri, multe solutii si acte de facut, proceduri de urmat. Cere timp si bani insa.
Incepeti cu alta autorizatie de constructie, vedeti ce spune urbanismul.
Urbanismul nu ma lasa decat cu retragere (care culmea e de vreo 4 m), dupa care sunt lasat sa construiesc P + 8. Am construit de nevoie, exista intelegere intre membrii familiei, am fost (eu si sotia) lasati sa construim si sa stam acolo, fara sa fim deranjati - a existat si exista principiul bunei credinte (singura problema e cu primaria care probabil va da curs unei receptii dupa ani si ani, cand se va schimba regulamentul de urbanism. Insa pana atunci eu am nevoie sa traiesc si nu sa ma trezesc in varsta pana cand primaria va accepta un altfel de regulament de urbanism.
Vis a vis de socri - acestia au evitat (inclusiv fata de cumnatul meu - sa dea "cu acte" din principiul "sa nu fie dati afara" de catre careva din noi - ciudat lucru, insa neavand unde sa mergem am procedat la c-tii (fiecare pe bucata lui "indiviza" dar divizabila la un moment viitor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)
Intabulare c-tie - speta dificila SANTIER SANTIER Buna ziua! Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa fara acte SANTIER SANTIER Buna ziua! Impreuna cu sotia avem o casa construita de noi pe terenul socrului meu, in prezent decedat. Sotia lui traieste, si suntem 3 copii. Ceilalti 2 ... (vezi toată discuția)