avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Superficie - posibilitate sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Superficie - posibilitate sau nu

Buna seara!

Pe scurt:

Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 frati. Casa, noi am edificat-o pe treimea aferenta ei (conform unui consiliu de famile intrunit), in ideea ca dupa ce nu vor mai fi parintii, sotia sa intre in posesia juridica a bucatii ei de teren (1/3 din curte), celelalte treimi cuvenindu-se celorlati 2 frati.
Juridic casa nu o putem intabula asa curand (am depasit limitele AC pe inaltime, in plan au ramas aceleasi) - si asta daca se vor mai schimba niste legi in domeniu - lucru pe care nu il cunoaste nimeni.
Juridic AC este pe numele tatalui ei, este construita efectiv de noi (eu si sotia) si locuim in casa ca si un bun proprietar (cu bransamente separate - unde facturile vin direct pe numele sotiei).
Din discutii numeroase cu avocati, notari, cadastristi - am ajuns la concluzia ca cel mai bine pt. consolidarea pozitiei juridice a casei noastre este sa facem cu tatal ei (proprietar pe teren - si care a acceptat sa facem aceasta casa, fara a ne face acte - in aceeasi situatie se afla si cumnatul meu care a edificat o casuta fara acte, cu "dezlegare" verbala de la tatal lui (socrul meu) un drept de superificie.
1. Ma ajuta acest drept de superficie sa ma apropii de legalitate (si sa nu am eventuale sicane in timp de la ceilalti frati)? Mentionez ca pastram chitante si facturi de la materialele de c-tii achizitionate pt. casa.
2. Daca sesizez primaria, si ISC, mai pot fi amendat daca au trecut mai mult de 3 ani de la edificarea fizica a c-tiei.?
3. Din experientele dv. (si din jurisprudenta) - in acest caz este posibil sa ma puna primaria sa demolez etajul (care nu este autorizat)?
4. Din ce am sapat - in aceste cazuri se dispune expertiza tehnica si se poate obtine un PV de receptie sau PV de constatare a edificarii c-tiei (care nu cred sa aiba aceeasi putere ca si PV receptie. Cert este ca eu doresc sa ma apropii de legalitate, sunt de buna credinta, chiar imi doresc sa intru in legalitate. Am construit fortuit, caci nu aveam unde locui.
5. Alte pareri, experiente sunt binevenite.

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 15:50, 23 Iulie 2017
Stiu ca povestea dvs este una veche pe acest forum. Si pentru ca imi aduc aminte ca am mai dezbatul situatia dvs, imi voi expune opinia doar partial fata de intrebarile dvs. Asa incat, cu certitudine pot sa va spun ca in cazul dvs nu opereaza buna credinta pe care o invocati.
O rezolvare simpla si la indemana, vad o vanzare catre dvs a portiunii de teren care va intereseaza, si chiar si o donatie. O alta solutie este sa lasati lucrurile asa cum sunt, sa pastrati chitantele si dovezile (inclusiv acea declaratie din partea socrului, despre care am mai discutat), iar la partajul mostenirii sa solicitati atribuirea acelui lot in cota sotiei dvs.
Buna seara,
Idealul este sa va faca socrul PV de vanzare cumparare pe acea bucatica de curte!
Puteti rezolva cat de cat situatia, dupa ce sunteti proprietar pe acea bucatica de teren, solicitand constatarea existentei constructiei prin accesiune imobiliara.
Daca nu puteti sa procedati ca mai sus este bine sa mergeti cu socrul si soacra la notar si sa dea amandoi o declaratie pe proprie raspundere cu privire la dreptul dumneavoastra de proprietate asupra imobilului aratand ca este edificat DOAR de dumneavoastra si sotia pe cheltuiala dumneavoastra.
cu privire la acel etaj poate va intelegeti cu cei de la primarie sa primiti PV de finalizare a constructiei sau de receptie eventual aplicandu-va o amenda modica pentru depasirea proiectului.
Drept de superficie ar apare doar daca ati avea dovada ca acel imobil este proprietatea dumneavoastra si ca a fost edificat pe terenul socrului.
Din cate inteleg acel imobil a fost edificat pe autorizatia de constructie emisa pe numele socrului.
Da. AC este pe numele socrului, insa sotia mea (fata lui) a alergat efectiv dupa acte. Eu am lucrat afara, am documente justificative de salariu, si impreuna cu ea am construit casa. In CI avem amandoi adresa de domiciuliu acolo unde este casa. In AC este stipulatt clar. " La cererea........(numele socrului) prin..............(sotia mea)...". S-a mers pe aceasta pista intrucat daca s-ar fi facut vreo dezmembrare (tot terenul are 270 mp - iar 1/3 = 90 mp.) - terenul ar fi devenit neconstruibil - asta a fost si opinia celor din primarie.

Va multumesc pentru opinii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate construi pe proprietatea altcuiva cu acordul sau? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Intabulare c-tie - speta dificila SANTIER SANTIER Buna ziua! Intabulare c-tie cu autorizatie de c-tie nerespectata Am executat o casa pe terenul socrilor cu finalizare structura in iun. 2013 – ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral SANTIER SANTIER Buna ziua! AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect: Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 ... (vezi toată discuția)