avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Succesiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Succesiune

Buna ziua,parintii mei au decedat in anul 2006.Suntem trei frati,acum eu si sora mea am solicitat dezbaterea succesiunii in procedura notariala,si atribuirea cotelor egale de 1/3 parte pe fiecare.
Fratele meu a fost citat pentru al doilea termen si conform declaratiei notariale considera ca cele doua succesibile sunt straine de succesiune prin neacceptare si nu este de acord nici cu compunerea masei succesorale.
Notarul dispune: vazand ca partile nu se inteleg ,amana cauza la termenul de : momentan cauza succesorala se suspenda,se amana in cunostinta celor prezenti.
Mentionez ca: toti trei suntem frati de ambii parinti,parintii nu au intocmit nici un testament sau act de vanzare cumparare in favoarea fratelui meu,iar cererea de inscriere in cartea funciara am depus-o noi,surorile,in data de 12 octombrie 2015,inaintea fratelui nostru.
Va rog sa-mi spuneti exista vreo cale de atac din partea fratelui meu privind perioada dintre decesul parintilor 2006 si solicitarea de catre noi a succesiunii octombrie 2015? avand in vedere ca el a locuit in imobilul construit de parintii nostri in toti 9ani si 5luni scursi de la decesul acestora,nu a investit nimic,a platit impozitul pe imobil,a folosit toate terenurile ramase de la parinti.
Avem procesul verbal de incheiere a sedintei notariale,si am inteles ca singura solutie este sa formulam actiune in instanta pentru iesire din indiviziune,stabilire de cote succesorale.
Incheierea de sedinta intocmita de notar cine trebuie sa o inainteze in instanta? -notarul?
-surorile care au cerut dezbaterea succesiunii in procedura notariala?
Fratele meu oricum nu este interesat sa o initieze.
Si daca noi,surorile inaintam dosarul in instanta,cine suporta cheltuielile de initiere de trimiterre in judecata,si ce costuri si taxe implica?
Si mai am o nelamurire,acest caz se judeca dupa vechiul cod civil sau dupa noul cod civil,avand in vedere ca decesul parintilor a avut loc in 2006 iar noi am solicitat dezbaterea succesiunii in 2015. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:57, 23 Noiembrie 2015
Problema dvs este suficient de complexa nu poate fi solutionata cu ajutorul raspunsurilor primite pe un forum,sfatul meu este sa solicitati unui av o consultatie pt a primi lamuririle dorite.Actiunea tb formulata de dvs,costurile vor fi suportate de dvs,costuri care nu sunt deloc mici si care cuprind onorariul avocat taxe timbru,onorariu evaluare imobile etc.Costurile pot fi recuperate in cazul in care aveti castig de cauza dar pana la o eventuala solutie este cale lunga.
Veti ajunge sa va judecati.
Nu trebuia sa mergeti la notar si sa platiti bani aiurea daca nu v-ati inteles de la inceput.
Acum o sa platiti alti bani la judecata.

Cheltuielile trebuie sa se suporte de toti mostenitorii insa cel care deschide procesul trebuie sa avanseze cheltuielile legate de proces.

Cazul poate fi mult mai complicat decat va puteti da seama...
Buna ziua.
ati acceptat succesiunea in termenul de 6 luni, calculat de la data decesului parintilor dvs.? ( conform vechiului cod civil termenul de optiune succesorala era de 6 luni ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de mostenire intre frati oli-m oli-m Doi frati -frate si sora- sunt de acord ca, casa parinteasca sa ramana surorii care locuieste in ea dar nu au bani de acte. Se poate face la notar un act ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elenarom Elenarom Referitor succesiune după frate Fratele meu a decedat in 2012 fara sa aibă copii A rămas sotia lui , sora mea si eu , in calitate de ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)