avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Lei sau ron
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Lei sau ron

Buna ziua,

La orice tranzactie la banca, depui sau scoti bani, pe chitanta scrie "Ron".
Si depui sau scoti lei - ma refer la tranzactiile in moneda nationala.
Ron-ul va ramane pentru totdeauna ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 17 Septembrie 2019
Buna intrebarea dvs. Asta ma intreb si eu mereu :) Zi frumoasa.
Moneda nationala este LEUL.
Din motive inexplicabile se foloseste denumirea de RON fara nici un motiv.
La 1 iulie 2005 cand s-a facut denominarea s-a recurs la RON (leul nou) pentru a-l deosebi de leul vechi.
A fost tot timpul sa ne obisnuim dar se pare ca nu a fost deajuns.
In actele oficiale nu exista RON ci LEU.
Leul reprezinta unitatea monetară a Romaniei
La data de 1 iulie 2005, moneda naţională , leul, a fost denominată astfel incat 1 leu nou =1 RON si echivaleaza cu 10 000 lei vechi.
Acest simbol, „RON“, este formula acceptata pentru a se indica leul nou, spre a-l diferentia de leul vechi, numit ROL, in monetarul trecut in formularele bancare, atunci cand se fac depuneri in ambele feluri de bancnote.
Regretabil este ca multi furnizori de servicii/utilitati,chiar si lanturi de hypermaket,utilizeaza inca notiunea de 'RON"
Aceiasi moneda este consemnata inclusiv in documentele anumitor unitati bancare, judecatorii si chiar de T.M.B., unde tarifele serviciilor sunt date tot in „RON“!
La fel, publicatia oficiala Monitorul Oficial al Romaniei isi exprima pretul abonamentelor in „RON“
Poate ar trebui ca autoritatile =Ministerul Finantelor,Banca Nationala sa acorde atentie si acestei anomali ,sa mai dispuna o ordonanta care sa prevada ca denumirea corecta a monedei nationale este LEUL dupa cum este consemnat pe fiecare format -atat metalic cat si pe suport de hartie speciala
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2015
ynocentta, utilizator
Monedele nationale sunt simbolizate printr-un cod format din 3 litere. Aceste coduri sunt folosite de catre banci strict pentru evidentele. Primele doua litere ale codului reprezinta tara. De exemplu, RO pentru Romania. Ultima litera a codului este initiala denumirii monedei nationale. L pentru leu. Codul pentru leul romanesc este ROL. Mai bine zis, a fost pana la denominarea monedei nationale a Romaniei. Pentru leul nou s-a adoptat codul RON, inlocuindu-se litera L cu N (New = Nou).
270 ron cat valoare?

Alte discuții în legătură

Moneda in care se emit facturile in romania in moneda nationala ? Facturis Facturis Care este moneda care apare pe o factura in romania emisa in moneda nationala ? RON sau LEU ?? - daca ne uitam la bnr apare \\"Leu (RON)\\" ... iar RON ... (vezi toată discuția)
Daune morale ron sau lei cristina_mihaela cristina_mihaela Rog un sfat. Intr-o cerere de chemare in judecata , pentru daune morale a fost mentionat 5000 lei( gandind suma de 50 milioane vechi)Este corect? Trebuia ... (vezi toată discuția)
Leul greu in carnetul de munca adillosu adillosu Aveti idee cum se va scrie salariul in carnetele de munca de la 01 iulie ?? Se scrie "modificat salariul" sau se trece noul salariu odata cu prima modificare ... (vezi toată discuția)