avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia raspunderii penale, continuarea actiunii ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia raspunderii penale, continuarea actiunii civile

in dosar penal a intervenit prescriptia raspunderii penale si a incetat procesul penal, dar lasa nesolutionata actiunea civila.Ce trebuie sa fac eu pentru continuarea actiunii civile?



Cel mai recent răspuns: calytul , utilizator 15:33, 23 Noiembrie 2015
Procesul penal este posibil să fi încetat în baza art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală: "Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;".
În această situaţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 25 alin. (5) din acelaşi cod de procedură penală: "În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f), g), i) şi j), precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă."
Pentru a continua acţiunea civilă, vă puteţi adresa instanţei civile competente pentru soluţionarea acesteia.

Gheorghe FLOROIU
exista un termen anume pentru introducerea actiunii civile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor elenamuscalu elenamuscalu in instanta actiunea penala merge in paralel cu cea civila sau separat? (vezi toată discuția)
medierea penalã. acordul de mediere între victimã-infractor poate determina încetarea procesului penal Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator . Astazi, dupa Legea 202, [b]acordul de mediere[/b] este un impediment la promovarea procesului penal sau continuarea unui proces penal. Asadar pentru ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima Sergiu Alexandru Sergiu Alexandru Salutare! In urmă cu câteva zile am avut un mic accident soldat cu o victima. Accidentul a fost o căzătură cu motocicleta, pasagera mea ajungând in ... (vezi toată discuția)