avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de radiatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de radiatii

sporul de radiatii se acorda, potrivit legislatiei, bugetarilor care lucreaza in locuri de munca cu acest pericol. Intrebarile mele sincere sunt urmatoarele:
de ce numai bugetarii beneficiaza de acest spor?
numai bugetarii sunt afectati de radiatii si trebuie sa primeasca compensatii?
de ce angajatii de la privat nu primesc acest spor, care sa fie impus obligatoriu de stat ca si salarul minim pe economie si toate celelalte din codul muncii? Cei de la privat nu sunt cetateni romani si nu trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi ca ceilalti numiti bugetari?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 24 Noiembrie 2015
Pentru sectorul privat,sporurile sunt acordate in baza c.i.m., c.c.m. aplicabil sau a reg.intern al angajatorului.

Statul nu poate impune acordarea unor drepturi salariale in sectorul privat. Acestea se acorda in urma unor negocieri individuale sau colective , intre angajatori si salariati.
atunci de ce impune privatilor un salariu minim pe economie? De ce nu le-ar impune si altele pentru protectia tuturor angajatilor. Efectele nocive nu se produc numai asupra unora si asupra altora nu. Cu totii suntem cetateni ai aceleeasi tari.
Daca nu ar impune un salariu minim brut pe economie ,nu cred ca ne-ar conveni ca in privat salariile sa plece de la 1 leu/luna pentru un program de 8 ore/zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime Florica3 Florica3 Ce spor de vechime se aplica la salariu de baza daca am vechime peste 25ani. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Remuneratie incorecta ella120570@gmail.com ella120570@gmail.com De ce se da voie ca in contract ,la salariul minim pe economie( pt studii superioare) sa se mentioneze ca toate sporurile sunt incluse? De ce spururile la ... (vezi toată discuția)
Indemnizație/ spor la salariu pt. pers.cu handicap (active) cernatlarisa cernatlarisa De cand se adauga sporul de 15% la salariu pt persoanele cu handicap grav sau accentuat încadrate în muncă? Multumesc! (vezi toată discuția)