avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copii nascuti din sarcina de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copii nascuti din sarcina de tripleti


Cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, insa, in functie de durata concediului pentru care opteaza parintii, acesta are anumite limite minime si maxime.

Limitele indemnizatiei sunt stabilite prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR), acesta avand in anul 2015 valoarea de 500 de lei (asa cum a fost stabilita inca din 2008).

Concret, limitele minime si maxime ale indemnizatiei pentru cresterea copilului, stabilite prin OUG nr. 111/2010, sunt:

cel putin 600 de lei si cel mult 3400 de lei - in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (sau pana la trei ani, daca este vorba de un copil cu handicap);
cel putin 600 de lei si cel mult 1200 de lei - in cazul in care parintii aleg varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani.

Atentie! Pot beneficia de aceste drepturi, prin totalizarea perioadelor de activitate, si persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre ale Uniunii Europene.

Persoanele care vor sa beneficieze de concediul de crestere a copilului si, automat, de indemnizatia lunara trebuie sa-si exprime in scris optiunea, aceasta neputand fi schimbata ulterior.

Important! Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina cu gemeni, de tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare creste cu 600 de lei (incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere)."

Avand in vedere cele de mai sus, as dori sa intreb urmatoarele:
- Limita maxima a indemnizatiei lunare, respectiv 1.200,00 lei sau 3.400,00 lei - in functie de fiecare caz in parte ( un an sau doi ani ), in cazul tripletilor, va creste cu 1.200,00 lei ( 600,00 lei x 2 copii - incepand cu cel de al doilea copil ) sau va ramane inghetata la nivelul mentionat mai sus ( 1.200,00 lei sau 3.400,00 lei ) ?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:15, 29 Octombrie 2017
1. Veti primi o indemnizatie de 3.400 lei lunar (sau 1.200 lei lunar) la care se mai adauga inca 600 x 2 = 1.200 lei lunar pentru ceilalti doi copii din tripleti.

2. Veti mai primi si alocatia de stat pentru copii, cate 200 lei lunar pentru fiecare copil pana la implinirea varstei de 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la varsta de 18 ani.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc,
Si daca optez pentru varianta concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, acel supliment, in cuantum de 600,00 lei/copil, sa inteleg ca nu se mai acorda pana la varsta de 2 ani, fiind practic "mana in mana" cu durata concediului de crestere si ingrijire copil.
1. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an cei 600 x 2 = 1200 lei ii veti primi numai pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC adica pana inclusiv in ziua in care copiii implinesc 1 an.

2. - Daca optati pentru varianta de CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana la implinirea varstei de 2 ani a copiilor.
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar (nu 500 lei pentru fiecare copil).

3. - Daca tatal copiilor indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci CCC al mamei se reduce cu o luna de zile.
- In aceasta situatie pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.

Alte discuții în legătură

Alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru ccc cameliadaj cameliadaj Buna ziua, 1.Dorim sa ne lamuriti in urmatoarea situatie: O prietena a nascut de 2 saptamani si a mers la primaria din comuna in care locuieste pentru a se ... (vezi toată discuția)
Revenire pe piata muncii dupa 1 an de ccc dumilor dumilor Buna ziua. O viitoare mamica ar vrea sa opteze pentru Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)