avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru CCC

Buna ziua,

1.Dorim sa ne lamuriti in urmatoarea situatie: O prietena a nascut de 2 saptamani si a mers la primaria din comuna in care locuieste pentru a se interesa de alocatia cuvenita copilului pana la implinirea varstei de 2 ani. Functionara primariei le-a comunicat ca beneficiaza de o alocatie de 42ron lunar si nu de 200ron in primii 2 ani,deoarece parintii copilului au pamant agricol si realizeaza venituri din exploatarea pamantului respectiv.
Este al 3 copil al parintilor.
Va rugam sa spuneti punctul dvs de vedere.
2. O alta problema in acest caz ar fi indemnizatia de crestere copil.Deoarece mama nu a avut un venit impozabil cu 12 luni inainte de nastere,s-au gandit ca tatal sa intre in crestere copil pe o perioada de 1 an de zile.
Intrebarea mea este daca dupa 1 luna de stat in concediu paternal acesta se poate intoarce la servici pentru a beneficia de indemnizatia de 500Ron pana la implinirea varstei de 2 ani??In lege nu este specificata perioada minina de paternal ,doar ca trebuie sa se intoarca pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului.
Asteptam cu mare interes raspunsul dvs.


Multumim
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
cameliadaj, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:46, 11 August 2011
In lege nu este specificata perioada minina de paternal ,doar ca trebuie sa se intoarca pana la implinirea varstei de 12 luni a copilului.


Concediul paternal este stabilit de legea 210/1999 si are o perioada fixa de 5 sau 10 zile:
Potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 210/1999, "Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului."

Durata acestui concediu este de 5 zile lucratoare. Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data.
[ link extern ] >
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
ContSters42179, utilizator
Cred ca din greseala am scris paternal,era vb de concediu crestere copil.
Multumesc
1. - Functionarii de la Primarie sa mearga la reciclare ca sa afle ca plata alocatiei de stat pentru copii nu este conditionata de averea parintilor.
- Sa citeasca Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii (republicata in 2009).
- Daca tot nu vor sa respecte legea faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS).

2. Sa mai citeasca si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:
Art.5
...
(2) Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, se stabileste la 200 lei.

3. OUG 111/2010 spune:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
...
(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin.(1).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

4. Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC et trebuie sa opteze pentru varianta pana la implinirea varstei de un an a copilului si daca reia activitatea su dupa o zi va primi stimulentul de insertie de 500 lei pe luna pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

5. - Dar tatal poate sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei lunar si fara sa stea nici o zi in CCC.
- Iata ce spune Ordinul MMFPS nr. 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

6.- Mergeti la Primarie cu toate aceste texte de lege.
- daca nu se rezolva apelati la AJPS care este institutia care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, stimulentul de insertie si alocatia de stat pentru copii.






Va multumesc mult pentru raspunsul dat, este pe intelesul nostru.
Singura nelamurire reprezinta faptul ca mama copilului nu a fost angajata cu carte de munca, in acest caz se mai aplica concediu de maternitate?Cum procedam in acest caz??Va rugam sa ne sfatuiti pentru a nu avea dificultati in depunerea dosarului necesar acordarii indemnizatiei de crestere a copilului.
Intentioneaza ca tatal sa faca dosarul pentru CCC deoarece indeplineste conditiile legii si sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 ron fara a renunta la locul de munca.
Daca cer prea mult puteti sa ne spuneti si ce acte avem nevoie pentru a forma dosarele,cel de alocatie si cel pentru stimulentul de insertie??

Mult respect pentru munca dvs.
Cu stima
Camelia
Daca tatal are 12 luni lucrate (pana la nasterea copilului) in care a cotizat la stat poate sa intre in CCC. Trebuie sa ia de la angajator o adeverinta in care sa fie trecute veniturile din cele 12 luni (primaria ar trebui sa aibe tipizatul), actele de identitate ale parintilor in copie si original, certif. de casatorie in copie si original si certif. de nastere al copilului, copie si original. Tatal va completa o cerere tipizata (de la primarie) in care trebuie sa opteze pentru perioada de 1 an. Tot dosarul este trimis de primarie la Agentia judeteana de prestatii sociale.
Pentru alocatia de stat trebuie aceleasi acte (mai putin adeverinta) si, posibil livretul de familie. Alocatia de stat de plateste tot de Agentia judeteana si nu este conditionata de averea parintilor pentru ca este un drept al copilului.
In momentul in care tatal se intoarce la servici va trebui sa dea o declaratie, sa depuna o noua cerere pentru stimulent si sa aduca, de la angajator o adeverinta din care sa reiasa data la care si-a reinceput activitatea.
In perioada in care tatal este in CCC angajatorul este obligat sa ii pastreze locul de munca.
Sper ca v-am fost de folos.
O seara frumoasa

Alte discuții în legătură

Concediu paternal înaintea concediului pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Bună Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată. Intrebarea mea este în ce masura ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pet65 pet65 as dori daca se poate sa aflu cu cat timp inainte de expirarea concediului postnatal de 1 an trebuie sa se prezinte sotia la serviciu pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)