avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatoria - regimul matrimonial, situatie bunuri proprii in caz de divort

buna ziua,
am o relatie cu un barbat si de ceva timp ne-am mutat impreuna in apartamentul lui cumparat cu credit bancar.Eu nu am contribuit cu nici un ban la acest bun al prietenului meu.Numai el plateste ratele la apartament.
Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti care ar fi regimul matrimonial ales in cazul in care acesta ar dori sa isi apere bunurile(apartamentul in acest caz).Mentionez ca ii este frica sa faca pasul catre casatorie de frica sa nu cumva sa imparta bunurile cu mine.Am avut nenumarate discutii pe tema casatoriei, si rapsunsul lui a fost ca daca va face un copil cu mine atunci el nu o sa ma poata da afara din casa , pe motiv ca femeile daca fac un copil cu un barbat atunci au si motiv sa stea in casa aceeaș si ca el este proprietarul apartamentului si ca in imobil va intra doar cine vrea el.

sper sa ma ajutati cu un raspuns !




Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:35, 26 Noiembrie 2015
Doamna, aceasta conventie nu se refera la un bun, ci la modul cum viitorii soti inteleg sa isi administreze TOATE veniturile, bunurile, cheltuielile pe perioada casatoriei.
Asta inseamna si cine ia lapte si daca platiti chirie sotului...
Daca prevedeti ca veti plati jumatate-jumatate si ignorati la nivel de zi cu zi aceasta, atunci sunt sume nedatorate platite de unul pentru celalalt. Va spun sincer, am vazut primul contract prenuptial (asa-i spuneam atunci, ca nu exista in legislatie) in 2006, lucrurile nu sunt atat de simple si trebuie sa se muleze EXACT pe modul in care voi, partile contractului, vedeti relatia financiara viitoare. Sa stabiliti aspecte despre intretinerea reciproca, despre intretinerea imobilului bun personal al unui sot, despre imbunatatirile aduse de unul sau celalalt etc. TOT ce se ia in calcul la un partaj, ca sa fie clar si sa nu ajungeti la partaj cu tot cu contract!
Intai trebuie sa intelegeti contractul, amandoi, apoi trebuie sa vedeti daca va e necesar si daca e, ce poate face contractul pentru dv.
Va spun toate acestea pentru ca nu intelegd e ce anume il doriti. Daca il faceti dupa cum discutati aici,. atunci va spun ca nu va va fi de niciun folos. sa prevedeti ca niste sume de bani dinainte de casatorie sunt proprii si ca apartamentul de dinainte de casatorie e bun propriu... tot proprii erau oricum. Mai departe ce se intampla cu bunurile proprii... ca sa vedeti cum o sa imbunatatiti imobilul din sumele dv. proprii si atunci ce? O sa cereti la partaj (sperand sa nu ajungeti acolo) imbunatatirile aduse imobilului.
Nu incheiati un contract in mod inutil, pierdeti bani si nervi.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .



La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor



Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.




Succes.


Asa e. In afara de generallitatile acestea, in Romania, omul mediu are majoritatea cheltuielilor legate doar de cheltuielile obisnuite ale casatoriei: intretinerea locuintei familiei, mancarea familiei, utilitati, excursiile familiei, educatia familiei (aici ma refer strict la copil, in esenta, daca exista).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala pentru cumparare locuinta Ani cosma Ani cosma Buna ziua. Sunt casatorita de 6 ani, dar in acest timp sotul meu a avut cateva tentative de a divorta. Se intoarce dupa un timp,dar nu am siguranta ca vom ... (vezi toată discuția)
Regim de separare a bunurilor Urban123 Urban123 Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri. Am ... (vezi toată discuția)
Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie miric miric Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ... (vezi toată discuția)