avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara salar

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul vostru.

Firma la care lucrez ne obliga sa luam 5 zile de CFS pe luna. Ni s-a spus verbal, in cadrul personalului TESA, ca, din cauza crizei financiare vom fi obligati sa ne luam 5 zile de CFS pe luna.

Eu nu sunt de acord, si nu vreau sa le iau. Din cate stiu eu frima nu poate sa imi faca nimic in cazul in care nu imi iau concediu fara salar.

Problema e ca un coleg nu si-a luat cele 5 zile, si i s-a taiat din salar. Este legal? Daca voi face plangere la ITM am sanse sa-mi recuperez banii pentr acele zile in care eu am fost la servici si mi s-a taiat din salar? Cat este de legal ce fac ei?

Va multumesc mult de ajutor,
Cerasela
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 10:38, 23 Iulie 2009
1. Daca ati semnat cererea de CFP nu stiu cum puteti demonstra ca ati fost fortati sa faceti asta.
2. S-ar putea ca firma sa treaca printr-o perioada grea, din punct de vedere financiar, dar se pot gasi alte solutii.
3. Faceti o sesizare la ITM care va verifica cele spuse de dvs. si va lua masurile legale.
Conform art.148 Codul muncii :
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Implicit, aceasta forma de concediu se acorda strict la cererea angajatului. Ca urmare, angajatorul Dvs. procedeaza ilegal. E o forma de a evita somajul tehnic, caz in care ar fi nevoit sa va asigure plata unei indemnizatii compensatorii. Ar fi preferabil ca acea sesizare la care se refera dl. Tudor Valeriu sa fie una colectiva, astfel veti putea evita represaliile si vendettele personale.
Ca o alternativa (mai mult sau mai putin ortodoxa), daca angajatorul v-a platit contributiile in ultima luna, intrati eventual in concediu medical, in loc de CFP.

Achiesez la ce a spus colegul meu mai sus, nu puteti demonstra daca dvs ati semnat cerere de CFP, insa puteti refuza sa semnati cererea pe luna aceasta (intrand in polemica cu angajatorul)

Daca vi s-a cerut sa va luati concediu fara plata, este pt ca angajatorul nu are putere financiara pt moment sa va plateasca , dar nici nu renunta la dvs ceea ce este foarte bine.

In privinta colegului tau, mai intai ar trebui sa solicite diferenta de plata a salariului pt luna trecuta (cerere in scris inregistrata la Conta/ Resurse Umane) si apoi sa faca plangerea la ITM.
Nimeni nu poate fi obligat sa plece in CFS.
Aveti 2 variante:1. Acceptati solutia data de angajator si faceti o cerere pentru CFS, continuand astfel raporturile de munca cu acesta.
2. Solicitati plata integrala a salariului si va dati demisia, iar in cazul in care nu primiti toate drepturile la zi, folositi calea instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cfs fara voie adelinad2003 adelinad2003 De curand am aflat intamplator ca firma la care lucrez m-a bagat in concediu fara plata cateva zile in ianaurie ( asa zic ei ca doar cateva zile ca ... (vezi toată discuția)
Preaviz retroactiv miki72 miki72 Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil pana la 2ani pana in luna mai 2012,atunci am facut cerere de reincadrare in munca care mi-a fost aprobata si ... (vezi toată discuția)
Concedii fara plata eujad eujad societatea , pentru a evita dispoznibilizari , cere salariatilor sa isi faca cereri de concediu fara plata pentru 10 zile. dupa care, daca situatiua nu se ... (vezi toată discuția)