avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la concediu de odihnă.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la concediu de odihnă.

Bună ziua!

Am decizia de pensionare dar lucrez încontinuare (lucrez la CFR) vreau să ştiu dacă anul viitor (dacă nu lucrez tot anul) am dreptul la tot concediu sau numai atîta zile cîte luni lucrez.Programarea Co pe anul 2016 este făcut pentru luna februarie şi martie. Ştiu dacă uzez mai multe zile de CO trebuie să plătesc şi nu vreau să am neplăceri.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:42, 26 Noiembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Art.145 c.mun.
...
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
...

Modificarile aduse Codului Muncii au inlaturat sintagma finala a art. 145 alin. (2) C muncii, respectiv a mentiunii privitoare la acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata intr-un an.
Buna seara,

Extras din Decizia 760/2014 a CCR:

" 31. Curtea reţine că dispoziţiile criticate, care modifică art. 145 alin. (2) din Codul muncii, nu mai prevăd expressis verbis noţiunea de "proporţionalitate" a concediului de odihnă cu activitatea prestată, din motive de tehnică legislativă, deoarece aceste dispoziţii trebuie să se coreleze cu cele nou-introduse la alin. (4) ["La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată"] şi la alin. (6) ["Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a anului calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."] Aşadar, prin completarea art. 145 cu alin. (6), legiuitorul a introdus obligaţia angajatorului de a acorda concediu de odihnă anual în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Or, dacă s-ar fi menţinut noţiunea de "proporţionalitate" în alin. (1), aceste dispoziţii nu s-ar fi corelat cu cele ale alin. (6).

32. Prin urmare, şi după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabileşte în funcţie de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepţiile prevăzute strict şi limitativ de lege. Dispoziţiile criticate nu conduc la eliminarea cerinţei proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susţin autorii obiecţiei de neconstituţionalitate, ci principiul proporţionalităţii concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menţine pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical."

Se pastreaza modalitatea de acordare a CO proportional cu activ prestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co dupa ccc ycetic ycetic Buna seara. Am revenit la serviciu dupa CCC de 2 ani, in luna septembrie. Pentru restul anului beneficiez de CO intreg sau proportional cu zilele lucrate? Am ... (vezi toată discuția)
Concediu 8 ore? decizie internă absurdă Shawl Shawl Va salut. La munca concediul de odihna sau medical este calculat la zi (24h) sau un anumit numar de ore? Noile reguli interne ne obliga sa recuperam 4h ... (vezi toată discuția)
Zile concediu proportional cu zile lucrate din an calendaristic Rudolf12 Rudolf12 Buna ziua, Va rog as dori la Art 146 din CM ca zilele de concediu se calculează proportional cu zilele lucrate intr-un an calendaristic. Am gasit o adnotare ... (vezi toată discuția)