avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor accidentale ale asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor accidentale ale asociatiei

in lunile iunie-iulie s-a spart conducta de apa rece, inregistridu-se un consum in valuare de aprox.16000 lei.Comitetul a hotarat ca acceastasa fie repartizata pe nr de pers inregistrate in cartea de imobil(ceeace cred ca este aberant si pe langa lege).Legea prevede repartizarea pe ne pers existente in bloc la data consumului(ceeace iar nu este in regula,legal! ,dar cam aiurea).Eu am sustinut ca ar trebui repartizata pe cota indiviza(intrucat suma a fost generata de un defect tehnic, iar reparatiile se repartizeaza pe cota indiviza)
Dv ce parere aveti?Cum ar fi cel mai legal?
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 15:53, 2 Decembrie 2015
Asta inseamna consumul intregii asociatii pe 4 luni.
O conducta sparta poate genera o pierdere de cativa zeci de metri cubi intr-o zi, poate 100-200 m.c. dar nu 2300 m.c. de apa. Oare nu a sesizat nimeni timp de o saptamana acea avarie, nu a scazut presiunea in casa !?
Nu aveti administrator, instalator, presedinte...? Cum este posibil sa curga atata apa fara ca cineva sa inchida robinetul general dupa 2-300 m.c. ce pot curge in 24 de ore?
O asemenea pierdere de apa nu se putea produce decat cu o reducere puternica a presiunii apei si cu probleme in special la ultimele etaje.
Sa curga atata apa fara ca administratorul sa nu-si dea seama e o greseala enorma.
Daca cineva a raportat administratorului scaderea presiunii si acesta nu a verificat in timp util atunci se poate imputa suma administratorului.
Chiar si asa este evident ca multa vreme administratorul nu a verificat subsolul.
De asemenea spargerea unei tevi de apa este foarte zgomotoasa si este imposibil ca locatarii de la parter sa nu auda nimic mai ales noaptea.

In alta ordine de idei repartizarea pe numar de persoane este ilogica.
Art 32 alin (3) HG 1588/2007 Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

In opinia mea, aceasta pierdere comuna genereaza o cheltuiala comuna iar legea prevede ca niciun proprietar nu poate fi exceptat de la plata cheltuielilor comune in nici o situatie nici macar daca cedeaza la notar pe semnatura cota parte de proprietate comuna. Repartizand aceasta pierdere comuna pe numar de persoane inseamna ca persoanele care nu locuiesc sa nu plateasca pentru aceasta pierdere comuna contrar art 32 alin 3 din HG 1588/2007.
Concluzia este ca aceasta pierdere nu poate fi repartizata pe nr de persoane si poate fi gasita orice alta modalitate dar numai cu conditia sa plateasca absolut toate apartamentele. (cota indiviza, apartament...)
DA DL.bizman, nu trebui omis nici un proprietar, dar sa o imparti pe nr.pers. inscrise in cartea de imobil,! vi se pare corect?
florian11863a scris:

Comitetul a hotarat ca acceastasa fie repartizata pe nr de pers inregistrate in cartea de imobil[/b](ceeace cred ca este aberant si pe langa lege)


Repartizare pe nr. de pers. inregistrate in cartea de imobil, inseamna ca si cei care nu locuiesc permanent participa la pierderile de apa.
O solutie rezonabila.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
florian11863 a scris:

DA DL.bizman, nu trebui omis nici un proprietar, dar sa o imparti pe nr.pers. inscrise in cartea de imobil,! vi se pare corect?

Am mentionat ca este ilegala repartizarea pe nr de persoane a cheltuielilor comune.
Repartizarea anumitor cheltuieli pe nr de persoane se face pe persoanele care locuiesc nu care nu locuiesc. In cartea de imobil pot aparea si persoane care nu mai locuiesc. Din acest motiv nu se poate repartiza aceasta pierdere pe nr de persoane pt ca apartamentele goale nu vor plati, ceea ce contravine hg 1588 care spune ca nimeni nu poate fi exceptat de la plata cheltuielilor comune.
Trebuie gasite alte metode de repartizare, pe apartament, cota indiviza...
Faceti contestatie la intretinere pt ca hotararea comitetului este ilegala
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2015
bizman, utilizator

Alte discuții în legătură

Reparatie conducta apa rece +pierderea de apa ContSters267884 ContSters267884 Cum se calculeaza pierderea de apa,pe numarul de persoane din apartament sau pe apartament? La noi administratorul blocului a calculat pierderea pe ... (vezi toată discuția)
Plata apa calda,consum 0 de 2 ani de zile!! gici gici Buna ziua!Zilele trecute m-am uitat pe afisul cu plata intretinetinerii de la avizierul scarii,si am constatat ca aveam o suma de bani ptr plata consum de apa ... (vezi toată discuția)
Repartizare "pierderi apa" zero persoane cyan cyan In cazul in care la un apartament sunt trecute 0 (zero) persoane dar sunt inregistrate consumuri declarate de apa rece si apa calda destul de mari ( mart./apr, ... (vezi toată discuția)