avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lege speciala sau cod penal ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lege speciala sau cod penal ?

Daca un cadru didactic a deteroirat anumite inscrisuri oficiale ale unitatii de invatamant , trebuie neaparat sa merg initial pe legea speciala - statutul personalului didactic ce prevede doar sanctiuni disciplinare si patrimoniale - sau pot in acelasi timp sa sesizez Parchetul pt . art.242 C. Pen. ``sustragerea sau distrugerea de inscrisuri ? ``
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 17:01, 23 Iulie 2009
Puteti sesiza si parchetul.
Legea speciala, la titlul " Răspunderea disciplinară şi materială a personalului didactic, didactic auxiliar, a personalului de conducere, de îndrumare şi de control" nu include in mod expres si sanctionarea unor fapte de natura penala, ci doar răspundrea disciplinara si materiala pentru" încălcarea îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de munca, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dauneaza interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei."
Or, in cazul descris de Dvs, fapta s-ar putea sa intruneasca elementele constitutive ale infractiunii prevazute la art.242 CP.
In fond, demararea procedurii anchetei disciplinare nu exclude si introducerea plangerii penale, si nici nu vad o interconditionare a celor doua demersuri.
Art. 242 c.p-sustragerea ori distrugerea unui dosar,registru ,document sau orice alt insctis care se afla in pastrarea ori in detinerea unui organ sau unei institutii de stat ori a unei alte unitati din cele la care se refera art.145 se pedepseste....
Legea speciala, are rolul de a sanctiona disciplinar si material pe cel care a facuto-respectiv cadrul didactic.
Situatia prezentata se incadreaza in prev. art. 242 c.p.
filipstelian a scris:

Legea speciala, are rolul de a sanctiona disciplinar si material pe cel care a facuto-respectiv cadrul didactic.
Situatia prezentata se incadreaza in prev. art. 242 c.p.

Tocmai aceasta era problema ridicata : nimeni nu poate fi pedepsit multiplu pt savarsirea aceleiasi fapte: in consecinta, daca in cadrul procedurii de sanctionare interne, faptuitorul a fost sanctionat material, constituirea ca parte civila in procesul penal devine redundanta.
Si apoi puneti Dvs. mana-n foc asupra existentei laturii subiective a infractiunii numai din descrierea succinta a faptei ?
Nu ,nu ,bag mina in foc.
Va raspunde penal pentru fapta.
Masura disciplinara este altceva si va fi aplicata in cadrul institutional.:),care este problema...?! ce am gresit ?!:)

Alte discuții în legătură

Traiasca invamantul romanesc andre10191 andre10191 Lucrez in invatamant si am urmatoarea problema: Acum 2 saptamani am formulat o sesizare catre directoarea scolii in care functionez ( in aceeasi zi am fost ... (vezi toată discuția)
Cadru didactic ony172005 ony172005 Am nevoie si eu un pic de ajutor, cum as putea sa dau si eu in judecata un director de scoala pentru nerespectarea metodologiei invatamantului? Tin sa mai ... (vezi toată discuția)
Am primit 1 an cu suspendare ADYssa ADYssa pentru infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului!! mai am apel si recurs!! as vrea si eu sa stiu la cat timp se ... (vezi toată discuția)