avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordul notarial intre vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordul notarial intre vecini

Buna ziua! Ma invecinez cu terenul unui monument istoric pe care in mod legal nu se poate construi nimic. Dar pentru ca traim in tara tuturor posibilitatilor, m-am pricopsit peste noapte cu un asa-zis ”proprietar”, care si-a ridicat gard lipit de gardul meu, pe alta latura a inaltat gardul peste al meu, si a constrit o cladire de birouri cu garaj etajat la distanţa de 1m fata de gardul despartitor, cladire mai inalta cu 1,8m decat casa mea, deoarece aceasta este diferenta de nivel al solului . Nu mi-a cerut acordul notarial pentru aceste lucrari, desi locuiesc in imobil din 2006, deci m-a gasit acolo. Ce sanse am ca prin instanta sa obtin demolarea cladirii lui, ce trebuie sa fac si in baza carei legi? Acordul meu notarial era obligatoriu sau nu? Mentionez ca nu vreau bani ,ci doar demolarea acelei cladiri de birouri cu garaj, pentru ca o consider nepotrivita atat de aproape de casa mea si intr-o zona rezidentiala numai de vile de locuit
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 13:27, 24 Iulie 2009
Daca suspectati comportament partinitor din partea consiliului si primariei si avand in vedere ca prin L261/2009 s-a abrogat lit.d a art.48 din L.422/2001 conform careia :
ART. 48
Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au următoarele atribuţii:
d) eliberează autorizaţii de construire sau de desfiinţare pentru monumente istorice şi pentru imobile aflate în zona de protecţie a monumentelor istorice sau în zonele construite protejate, numai pe baza şi în condiţiile avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, după caz,

si daca sunteti sigura ca edificiul se afla in zona de protectie, as vedea oportuna o sesizare prin care descrieti situatia, adresata Ministerului Culturii si Cultelor.


Stiu ca drumul pana la demolarea constructiei lui este lung si anevoios, dar stiu ca au existat cazuri cand s-a finalizat cu demolare. De felul meu sunt pesimista dar acum vreau sa gandesc mai optimist, chiar daca am primit mesaje de amenintare, iar plangerea noastra care a ajuns la IPJ Neamt si viza protejarea monumentelor istorice, a fost repartizata in mod intentionat altui compartiment, pentru a nu se afla la centru despre ilegalitatea improprietaririi cu terenul monumentului istoric, intrucat actul notarial este intocmit de sotia sefului IPJ. Presa locala este toata ”cumparata”, iar la presa centrala nu stiu la cine sa apelez. Mi-a spus cineva ca, imi trebuie recomandare serioasa la orice ziarist din presa centrala pentru ca altfel nu ma baga in seama. Cert este ca, noi am cerut oficial de la primarie sa cumparam 2m pe toata lungimea laturii de vest a terenului, cand aveam casa in constructie si primaria ne-a raspuns ca terenul monumentului face obiectul unei restituiri, dar dupa ce va intra in proprietatea primariei ne va contacta pentru a ne vinde acei metri pe care i-am cerut. Lucru care nu s-a mai intamplat, iar ziarele locale au scris ca, nu s-a prezentat nimeni la nici o licitatie pentru acel teren, desi sotul meu a incercat de 3 ori sa se inscrie, a fost chemat a doua zi pentru caietul de sarcini si cand s-a dus dupa el licitatia avusese loc fara anunt prealabil in presa. Pe 08.05.2009 a aparut un articol in presa locala ca nu sunt cumparatori ai terenului respectiv, desi asa-zisul vecin al meu construieste de pe 02.04.2009 :O !!! Cunoasteti un ziarist in presa centrala care m-ar asculta? Va multumesc!
Insasi terenul este monument istoric pentru ca, a apartinut aceluiasi boier inca din 1912, si conform legii mentionate mai sus nu este legal sa se taie nici macar un copac de pe terenul respectiv. Am intors legea pe toate partile si mi-a confirmat acest lucru persoana care elibereaza PUZ de la Directia pentru Cultura, persoana care a fost amenintata cu desfacerea contractului de munca ca urmare a faptului ca nu a vrut sa elibereze PUZ pentru aceasta constructie. Ministerul Culturii sesizeaza Directia pentru Cultura Neamt, deci ne intoarcem de unde am plecat.
Incercati sa o contactati pe Alina UNGUREANU de la FinanciarulB-)

De asemenea, ce-ar fi sa adresati o solicitare de suport din partea Europa Nostra, un ONG influent in materie ?
"Acting as a true European cultural heritage lobby, Europa Nostra advocates the need to take cultural heritage concerns into consideration when formulating and implementing all European and national policies which have an impact on heritage. It also seeks to highlight the importance and the specific character of cultural heritage within the wider cultural and policy agenda of important international partners: namely the Council of Europe, the European Union and UNESCO."
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
godspeed, utilizator
Va multumesc din suflet! Este nevoie sa pomenesc de dumneavoastra, sau nu?

Alte discuții în legătură

Cladire de patrimoniu anaoi75 anaoi75 Am o ruda care locuieste intr-un apartament (si e proprietar al acelui apartament) dintr-o cladire de patrimoniu si in ultima vreme se confrunta cu o problema: ... (vezi toată discuția)
Intocmire documentatie puz-centru oras ContSters93904 ContSters93904 Buna seara, Am achizitionat un teren de 500 mp in centrul orasului. Zona este o zona de protectie a monumentelor istorice,ma invecinez la hotar cu un monument ... (vezi toată discuția)
Patrimoniu emanuelbezerita emanuelbezerita Am de facut o firida intr-o zona unde peretele era fragil intr-o cladire de patrimoniu.Plus mici reparatii.Peretele in care am facut firida e comun cu al unor ... (vezi toată discuția)