avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... transfer pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

transfer pensie

Se poate transfera pensia din Romania direct in SUA? Daca transferul este posibil, am vrea o informatie; la cine sa ne adresam, ce formulare trebuiesc completate, care este costul lunar de transfer al pensiei si daca ne trebuie mandatar. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 3 Decembrie 2015
1. Legea nr.263/2010
art. 111
(1) Beneficiarii drepturilor băneşti stabilite de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în străinătate al acestor drepturi, în condiţiile legii.
(2) Prestaţiile de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate, aferente drepturilor prevăzute la art. 19 alin. (2), pot fi transferate în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
(3) Cheltuielile generate de transferul în străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, în cazul acestora din urmă comisioanele fiind suportate, proporţional, de către beneficiar şi de către casele teritoriale de pensii, respectiv de către casele sectoriale de pensii.
(4) Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, cuvenite şi neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

2. "În cazul persoanelor pensionare aflate în SUA (consideraţi din acest motiv "nerezidenţi" în România), procedura începe cu transmiterea la sediul casei teritoriale (judeţene) de pensii a declaraţiei de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care constituie dovada în baza căreia plata drepturilor băneşti se face în străinătate, ca urmare a opţiunii titularului.

Declaraţia de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii se transmite la sediul casei teritoriale de pensii personal de către titularul drepturilor sau se depune prin mandatar, desemnat cu procură specială, emisă conform legii în acest sens, însoţită de un document care confirmă detaliile bancare şi de o copie a actului de identitate a titularului (paşaport CRDS sau CI+ permis de reşedinţă în ţara respectivă), care atestă domiciliul/reşedinţei actuale; transmiterea declaraţiei şi a documentelor care o însoţesc se poate face prin poştă, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, prin scanare şi transmitere la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postate de instituţia menţionată pe site-ul acesteia.

Pentru a evita efectuarea unor plăţi necuvenite sau către beneficiari nerezidenţi, a căror situaţie s-a modificat, se utilizează certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă."
Sursa : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia cu schimbare de domiciliu intr-o tara nonue zohnermariana zohnermariana Daca sunt pensionara si imi schimb domiciliul intr-o tara care nu se afla in UE si nu renunt la cetatenia romana,pot primi in continuare pensia in Romania?Va ... (vezi toată discuția)
Echivalare pensie nicoletaama nicoletaama Buna ziua, am fost pensionata in urma unui accident de masina de 5 ani de zile, iar de aproximativ 2 ani locuiesc in Tenerife. Am solicitat transferul ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)