avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract

Buna ziua.Eu sunt insarcinata in 16 saptamani si de 7 saptamani sunt in concediu medical. Din motive medicale doctorita a spus sa nu mai merg la lucru si voi intra in concediu de risc maternal. Sefa mea, mi-a spus ca trebuie sa fac o declaratie pt suspendarea contract de munca, ca sa poata angaja pe altcineva in locul meu. Intrebarea mea este daca sunt nevoita sa fac declaratia respectiva sau se poate suspenda automat contractul? Imi este teama sa nu aiba repercursiuni impotriva mea ( a contractului meu de munca) daca fac eu declaratia. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crinadaniela , utilizator 15:38, 4 Decembrie 2015
Art. 50.C.mun.
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
....

Suspendarea c.i.m.ca urmare a acordarii concediului de risc maternal nu este prevazuta in Codul Muncii.

Fiind vorba despre un concediu medical, consider ca acesta se incadreaza in prevederile art.50 lit.b C.mun., situatie in care suspendarea opereaza in virtutea legii si nu ca urmare initiativei salariatului sau a angajatorului.

Pentru a nu va crea probleme la locul de munca, puteti face acea solicitare si sunt tare curios ce articol va invoca pentru suspendare.
Eu am gasit ceva articole ce fac referire la angajarea altei persoane in locul meu. Ar fi pe
site-ul acesta: [ link extern ]
Dar nu am gasit o lege in care sa mentioneze ca eu ca si angajata pot sa fac declaratia respectiva. Sefa mi-a spus ca fara acea declaratie, ea nu poate sa faca referat pt scoaterea postului.
Eu v-am explicat mai sus ca nu este obligatorie acea solicitare, insa o puteti face daca doriti pentru a nu va crea probleme la locul de munca, dar sunt tare curios ce articol va invoca pentru suspendare.

Codul Muncii
Art. 83 Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
...
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal SGRU2013 SGRU2013 Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: ce se intampla pe perioada concediului de risc maternal / concediului medical cu contractul indiv de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in prezent ma aflu in concediu de risc maternal, in ... Buna ziua, In prezent ma aflu in concediu de risc maternal, in aceasta firma s-au marit salariile,eu am fost exclusa.S-a oferit si prima de Craciun, ca in ... (vezi toată discuția)
Adenocarcinom colon Gabriela Ciucanu Gabriela Ciucanu Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti,daca sunt operata de pe 05.04.2018 de adenocarcinom colon,am concediu medical cod 14,fac tratament cu citostatice pastile de ... (vezi toată discuția)