avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Buna ziua,
Am si eu o intrebare :
Daca in Regulamentul Intern o anumita fapta nu este considerata "abatere grava" si nu se afla in lista abaterilor grave mentionate efectiv in Regulamentul Intern, aceasta fapta poate atrage dupa sine desfacerea disciplinara a contractului de munca, tinand cont ca nu am mai avut nici o abatere in toata perioada in care mi-am desfasurat activitatea la respectiva companie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:41, 6 Decembrie 2015
Potrivit Codului Muncii, abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

Prin urmare, daca fapta savarsita nu este prevazuta in Reg.Intern ca fiind abatere disciplinara, consider ca angajatorul nu poate aplica niciuna din sanctiunile prevazute de art.248 C.mun.

Calificarea faptei, ca fiind una gravă, o face angajatorul prin regulamentul intern.
Exact asta era intrebarea, dar poate nu m-am exprimat adecvat. Angajatorul a stabilit, intr-adevar, prin regulamentul Intern care sunt, nominal, abaterile grave. Fapta pe care am savarsit-o eu nu se regaseste clasificata ca abatere grava. Cu toate acestea a fost sanctionata cu cea mai importanta sanctiune : desfacerea disciplinara a contractului de munca.
In aceasta situatie, nu aveti decat sa contestati decizia de desfacere a c.i.m. in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
Tot legat de intrebarea de mai sus :
Cu toate ca nu e prevazuta la abateri grave, fapta pe care eu am comis-o (?) apare in urmatorul context in Regulamentul Intern :
Concediere extraordinara :
Fara a tine seama de termenele de concediere contractul de munca poate fi incheiat de urgenta intr-unul din urmatoarele cazuri :

Exista, legal vorbind, termenii : "concediere extraordinara" si "contract de munca incheiat de urgenta " ?
Si, cu permisiunea D-voastra, inca o intrebare : Avand in vedere ca Desfacerea contractului de munca s-a facut in baza Referatului superiorului direct, este normal ca acest referat s-a intocmit de-abia la peste o luna de la momentul comiterii(?) faptei, cu toate ca superiorul direct avea conostiinta de fapta comisa(?) inca din momentul comiterii acesteia ?
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
roberto27, utilizator
Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
....

Asadar, pentru a fi dispusa sanctiunea "desfacerii disciplinare a contractului individual de munca" este obligatorie cercetarea disciplinara prealabila.

Termenele "concediere extraordinara " sau/si "concediere de urgenta" nu exista in legislatia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara rin rin Cand codul muncii prevede: \"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu ... (vezi toată discuția)