avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Atributii In Afara Fisei Postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Atributii In Afara Fisei Postului

Buna ziua,

Incep prin a spune ca la locul de munca seful imi cere sa indeplinesc anumite atributii in afara fisei postului. La o discutie pe care am avut-o si prin care mi-am manifestat dezacordul vis a vis de aceasta situatie, mi-a raspuns voalat ca daca nu sunt de accord cu ce imi cere, va lua el anumite decizii care nu imi vor fi pe plac. Cum as putea sa procedez intr-o astfel de situatie? In sensul ca stim cu totii ca un angajator poate sa iti gaseasca "nod in papura" si sa pici tot tu prost... In acelasi timp mi se pare abuziv ceaa ce imi cere. Nu mi s-a adus nici un update la fisa postului, mi s -a cerut totul pe vorbe...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:22, 8 Decembrie 2015
Art. 40.C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
....

Dreptul angajatorului de a da dispozitii cu caracter obligatoriu este tarmurit de principiul legalitatii, ceea ce inseamna ca salariatul este indreptatit sa refuze executarea unor ordine contrare legii.

Prerogativa angajatorului de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat trebuie inteleasa ca se refera la fixarea atributiilor in abstract sau in mod obiectiv; cu alte cuvinte, de vreme ce atributiile fiecarui salariat sunt cuprinse in fisa postului, care este o anexa la contractul individual de munca, si, prin urmare, sunt supuse negocierii si acordului salariatului, rezulta ca acestea nu mai pot fi stabilite unilateral de angajator. Asadar, angajatorul este indreptatit sa fixeze atributiile posturilor in mod obiectiv, atributii care in mod subiectiv, in concret, vor fi supuse acordului salariatului care va ocupa postul respectiv. (Al. Athanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan, Codul muncii: comentariu pe articole, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 204-205)
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Ca sa detaliez putin, mi se cere ca o ora pe saptamana sa indeplinesc atributiile altui post, mai exact cel de secretara, desi eu sunt incadrata ca economist. Si in functe de situatie, poate fi si o zi lucratoare. Bineinteles ca si in fisa postului pe care am semnat-o este mentionat "orice alte atributii cere seful ierarhic superior...".
Este greseala dvs cand ati semnat acea fisa apostului, intrucat trebuia semnata sub rezerva legalitatii acelor atributii date de seful ierarhic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului aidu aidu Am dat in judecata angajatorul pt drepturi banesti neachitate. Angajatorul mi-a interzis accesul la mijloacele de munca... Prin aceasta interdictie nu se pot ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca, restrictie la mijloacele de munca aidu aidu Freelis, am nevoie de regandirea problemei cu care ma confrunt. Angajatorul mi-a restrictionat accesul la mijloacele de munca, ca urmare a faptului ca l-am ... (vezi toată discuția)
Ce caracter juridic are o nota interna data AlexMihai2017 AlexMihai2017 Ce caracter juridic are onnota intern data fara avizarea serviciului juridic din institutie (vezi toată discuția)