avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

Am dat in judecata angajatorul pt drepturi banesti neachitate.
Angajatorul mi-a interzis accesul la mijloacele de munca...
Prin aceasta interdictie nu se pot realiza niciuna dintre activitatile specifice fisei postului.

In cele din urma, judecand contestatia la decizia de concediere, intimata afirma ca, chiar daca mi-a interzis activitatile din fisa postului, tot mai avea dreptul sa imi dea diferite sarcini.

As dori sa stiu care este cadrul legislativ relevant in sensul ilegalitatii masurii luate de angajator.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 29 Decembrie 2014
Codul Muncii :
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;
....

Dreptul angajatorului de a da dispozitii cu caracter obligatoriu este tarmurit de principiul legalitatii, ceea ce inseamna ca salariatul este indreptatit sa refuze executarea unor ordine contrare legii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ar fi vb de ordine contrare legii.
Dar contractul de munca are un obiect, si anume prestarea unei activitati profesionale, intr-un post de lucru anume, de catre un angajat avand o functie anume (avand in vedere ca fisa postului este parte integranta a CIM).
Desigur ca sunt de acord ca angajatorul poate da dispozitii necesare indeplinirii obiectului contractului.
Insa as tinde sa cred ca daca angajatorul se apuca sa dea dispozitii aberante, atunci se situeaza in afara prevederilor contractului de munca...
Intr-adevar, daca angajatorul se apuca sa dea dispozitii aberante, atunci se situeaza in afara prevederilor contractului de munca.

In opinia mea, aceste dispozitii rebuie sa fie conforme totusi cu prevederile c.i.m. incheiat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prerogativa angajatorului de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat trebuie inteleasa ca se refera la fixarea atributiilor in abstract sau in mod obiectiv; cu alte cuvinte, de vreme ce atributiile fiecarui salariat sunt cuprinse in fisa postului, care este o anexa la contractul individual de munca, si, prin urmare, sunt supuse negocierii si acordului salariatului, rezulta ca acestea nu mai pot fi stabilite unilateral de angajator. Asadar, angajatorul este indreptatit sa fixeze atributiile posturilor in mod obiectiv, atributii care in mod subiectiv, in concret, vor fi supuse acordului salariatului care va ocupa postul respectiv. (Al. Athanasiu, M. Volonciu, L. Dima, O. Cazan, Codul muncii: comentariu pe articole, vol. I, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2007, p. 204-205)
Vedeti ca la pct.6 din Codul Muncii-adnotat este mentionat faptul ca , stabilirea atributiilor corespunzatoare fiecarui salariat, concretizate in fisa postului, reprezinta prerogativa exclusiva a angajatorului, care se va raporta, desigur, la obligatiile principale pe care si le asuma salariatul la incheierea c.i.m.

Despre acest subicet "Modificarea fisei de post necesita incheierea unui act aditional" puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributii in afara fisei postului Mik_2015 Mik_2015 Buna ziua, Incep prin a spune ca la locul de munca seful imi cere sa indeplinesc anumite atributii in afara fisei postului. La o discutie pe care am avut-o ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca, restrictie la mijloacele de munca aidu aidu Freelis, am nevoie de regandirea problemei cu care ma confrunt. Angajatorul mi-a restrictionat accesul la mijloacele de munca, ca urmare a faptului ca l-am ... (vezi toată discuția)
Fisa postului ap77 ap77 Buna ziua! Lucrez de mai multi ani la o firma si desfasor activitate de birou. Luna aceasta am fost informata verbal ca va trebui sa am si activitatea in ... (vezi toată discuția)