avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Impozit pe comodat.Ce articol din Noul Cod fiscal ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Impozit pe comodat.Ce articol din Noul Cod fiscal prevede aceasta obligație?

Ma interesează care articol din Noul Cod fiscal reglementează impozitul pe comodat.

Dacă comodatul este un act cu titlu gratuit îmi care curios ca proprietarul sa mai dea și bani pentru ca face un act cu titlu gratuit.
Adica sa fie obligat sa doneze și bani la stat sau sa ceara bani la comodat ar pentru plata.

M-ar interesa și ce sume ar reveni de plata cu titlu de exemplu dacă un domn sau doamna contabil ne-ar face un calcul concret.

Încă nu m-a interesat noul cod fiscal.

Chiar ma întreb dacă aceasta dispoziție legala nu va fi modificata sau abrogata pana la intrarea în vigoare.

Ma întreb dacă este constituțional a se proceda asa și sunt curios cum este redactata norma juridica respectiva.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:28, 13 Martie 2016
Comodatul nu se impoziteaza. Se impoziteaza doar veniturile din chirii. Comodatul este un imprumut de folosinta cu titlu gratuit , deci nu se obtine nici un venit care sa fie impozabil. Impozitul pe imobile rezidentiale si nerezidentiale se schimba. Adica imobilele rezidentiale sunt cele destinate locuirii iar cele nerezidentiale sunt cele destinate desfasurarii unei activitati comerciale, profesionale....
Noul Cod fiscal:

ART. 457 - Calculul impozitului pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
.............

ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

(2) Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4) În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

ART. 459 - Calculul impozitului pe clădirile cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform art. 458.

(2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.

(3) Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, se aplică următoarele reguli:

a) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457;

b) în cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfăşoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilităţile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 458.


In unele localitati impozitul pe cladiri poate fi si de 15 ori mai mare daca se desfasoara o activitate economica in respectivul imobil.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
La comodat se zicea ca apar plati făcute de proprietar dacă e vorba de activități economice.

La avocati și la notari nu ar trebui sa fie incidente aceste texte de lege deoarece nu este activitate economica.
La fel și la contabilii care au PFA am impresia.
La contabili nu cred ca se considera activitate economica.

Nu am observat sa scrie de activități profesionale...ci de activități economice...

Totuși,cabinetele de avocati care au sedii de firma la sediul profesional ar putea sa ducă la situația de a plăti proprietarul pentru...comodat...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cod fiscal 2016:

ART. 453 - Definiţii

În înţelesul prezentului titlu, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) activitate economică- orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii şi lucrări pe o piaţă;


Deci daca e sa ne luam dupa definitia de mai sus si profesiile liberale sunt consid activ economice.

Posibil si normele metodologice sa clarifice mai mult acest aspect.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Activitatea economica are la baza actele de comert si avocatii nu fac acte de comert in exercitarea profesiei de avocat.La fel si notarii.
Legea speciala, Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Republicata, se aplica cu prioritate fata de Noul Cod fiscal care este lege generala.Este aplicabil principiul de drept specialia generalibus derogant.
Este vorba de un principiu juridic care implică faptul că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv.Astfel, o normă generală nu poate înlătura de la aplicare o norma specială.

Este insa adevarat ca normele date in aplicarea Noului Cod fiscal poate genera mari surprize...mai ales ca ele ar constitui si o interpretare oficiala a legii.

S-ar ajunge la un conflict de legi referitor la aplicarea si interpretarea legii desi principiul de drept este clar.

Mai exista si problema ca, din cate inteleg, la un singur comodat incheiat se aplica legea in mod nediferentiat.
Nu am inteles daca in caz de 10 contracte de comodat incheiate se iau aceeiasi bani de stat ca si pentru unul singur...
Nu am observat sa existe o distinctie in aceasta privinta...
Acest lucru ar putea genera de fapt un ajutor dat celor care se ocupa cu asa ceva in mod uzual.
Adica un ajutor dat prin lege...in mod discriminatoriu...celor care se ocupa cu asa ceva...in mod uzual...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Printre actele de depus la anaf în vederea constituirii unei pfi- expert contabil se află și contractul de comodat. trebuie acesta semnat de notar sau avocat? Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna ziua! Printre actele depuse la ANAF in vederea constituirii unei PFI- expert contabil se afla si contractul de comodat. Acesta trebuie semnat de notar sau ... (vezi toată discuția)
Impozit pe apartament cu destinatie mixta BalinPetru BalinPetru Referitor la impozitul pe cladiri cu destinatie mixta si nediferentiate Codul Fiscal prevede: (3) Dacă suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele ... (vezi toată discuția)