avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu

Buna Ziua ! ... din data de 28.10.2015 am intrat in pensie la limita varsta . La inchiderea CIM datorita pensionarii am fost solicitat a mai ramane o perioada [ 1 luna ] in vererea definitivari a unor lucrari . Mi sa facut un nou contract de munca pe o perioada de 1 luna iar la terminarea acestui termen sa facut lichidarea . Intrebarea este : pentru acea luna lucrata beneficiez de concediu legal [ ca plata ] ? Cei de la PIR au afirmat ca doar in cazul in care lucram 6 luni aveam drepturi banesti aferente . Luminati-ma va rog sa stiu cum pot pune problema cu angajatorul ! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:15, 11 Decembrie 2015
Art.39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
c) dreptul la concediu de odihna anual;
.....

Art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca .....

Art. 87 C.mun.
(1) Referitor la conditiile de angajare si de munca, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
(2) In sensul alin. (1), salariatul permanent comparabil reprezinta salariatul al carui contract individual de munca este incheiat pe durata nedeterminata si care desfasoara aceeasi activitate sau una similara, in aceeasi unitate, avandu-se in vedere calificarea/aptitudinile profesionale.
(3) Atunci cand nu exista un salariat cu contract individual de munca incheiat pe durata nedeterminata comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Art.146 C.mun.
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Asadar, aveti dreptul la CO chiar daca ati avut c.i.m. incheiat doar pentru o luna de zile , iar la incetarea c.i.m. aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna CarmenCarmen04 CarmenCarmen04 Buna ziua. M-am angajat pe 18.05.2018.. cu un contract nedeterminat cu 90 zile perioada de proba și 20 de zile concediu de odihna anual. In momentul de ... (vezi toată discuția)
E legal sa fiu platit 75%?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu :( lucrez la un combinat chimic si desi am lucrat in luna decembrie program normal de 8 ore pe zi , in ianuarie cand am luat fluturasul am constatat ca am fost ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna ditrih ditrih cum se calculeaza concediul de odihna cand se termina contractul pe perioada determinata si incepe cel pe durata nedeterminata? (vezi toată discuția)