avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnare fara probele biologice ale partii vatamate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnare fara probele biologice ale partii vatamate

Buna ziua,

As dori sa stiu baza legala prin care procurorul care se ocupa de solutionarea cauzei poate intocmi rechizitoriul si trimiterea in judecata a inculpatului, desi in dosar partea vatamata a recunoscut ca a consumat bauturi alcoolice iar organele de cercetare au refuzat recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Prin urmare, nu exista la dosar probele biologice ale partii vatamate iar actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu de catre procuror, desi partea vatamata nu a avut aceasta intentie.

Cauza se cerceteaza pe VCP, art. 184 - vatamare corporala grava.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: andrealeah , utilizator 19:44, 12 Decembrie 2015
Vatamare corporala grava, nu este art.184 Vcp. Cand s-a savarsit fapta?
La vatamare corporala grava actiunea penala se pune in miscare si din oficiu.
Pentru ce considerati ca era concludenta stabilirea alcoolemiei partii vatamate?
Incercati sa detaliati situatia de fapt, cred ca nici incadrarea nu este corecta, banuiesc ca este vorba de un accident rutier.
Incadrarea este pentru vatamare corporala din culpa cu urmari grave - art. 184 VCP si nu era necesara plangerea prealabila a partii vatamate dar procurorul din oficiu a pus in miscare actiunea penala impotriva inculpatului.

Este accident de munca...iar accidentul s-a produs fiindca partea vatamata era beata (consumase in timpul lucrului bere si tuica) si in raza de actiune a utilajului, mai exact partea vatamata era la 2,3 m de la cupa utilajului ( acest lucru a fost stabilit de cei de la SSM).

Partea vatamata trebuia sa participea si ea la executare de lucrari ca si inculpatul, fiind colegi de serviciu. Insa fiind intr-o stare de ebrietate avansata aceasta s-a asezat langa un gard la 2.3 m fata de cupa din fata a utilajului. Inculpatul lucra cu bratul din spatele utilajului. Utilajul in timpul efectuarii lucrarii s-a deplasat inspre partea vatamata.

In NSSM 31 - Gospodarie Comunala si Salubritate Publica "in efectuarea de lucrari pe drumurile publice este interzis muncitorilor sa se prezinte bauti la lucru sau sa consume bauturi in timpul lucrului." ( NSSM depuse la dosar)

Procurorul care solutioneaza cauza, desi are obligatia de a aduna probe atat in favoare inculpatului cat si in defavoarea inculpatului, Dl. Procuror administreaza probe doar in defavoarea inculpatului. In Procesul-Verbal de cercetare la fata locului al celor de la SSM, una dintre cauzele producerii accidentului este aceea ca partea vatamata a fost sub influenta bauturilor alcoolice la lucru. Totusi, Procurorul fara a fi stabilit gradul de alcoolemie a partii vatamate se antepronunta cu trimiterea inculpatului in judecata.

Domnul Procuror nu ia in calcul acest lucru. Si motiveaza ca accidentul s-ar fi intamplat numai din vina inculpatului. Desi nu sunt probe in mod direct.

Prin urmare, exista vreo baza legala prin care procurorul poate intocmi rechizitoriul fara probele biologice ale partii vatamate? Probe biologice care atesta faptul ca partea vatamata era si ea de vina pentru producerea accidentului. (Probele biologice, desi au fost recoltate, nu mai exista, nici la spital si nici in dosar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident circulatie soldat cu victima impacare la notar Fratzika Fratzika Buna ziua. In urma cu un an tatal meu a avut un accident de circulatie acesta accidentand un pieton pe trecerea de pietoni, victima are peste 60 de zile de ... (vezi toată discuția)
Rutiera LEXMAN LEXMAN Actiunea penala in cazul art. 184 alin. 4 indice 1 se pune in miscare din oficiu daca fapta comisa este dintre cele prevazute la alin. 3, dar sub influenta ... (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta alcoolului si acrosarea unei masini gabi_gina_gabriela gabi_gina_gabriela buna ziua ....acum cateva zile am condus sub influenta bauturilor alcoolice .....am acrosat o masina in care m-am oprit .....a venit politia .....la etilotest ... (vezi toată discuția)