avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii SPORUL DE VECHIME
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

SPORUL DE VECHIME

buna, am urmatoarea problema.Lucrez la o firma cu 64 salariati si de curand conducerea a hotarat ca tuturor angajatilor sa le fie adaugat sporul de vechime. Intrebarea mea este daca acesta este obligatoriu, se aplica la vechimea totala in munca sau doar la perioada lucrata la noi. Daca trebuie calculat la vechimea totala in munca aceasta o aflu cerand de la ITM perioada sau pe baza declaratiiolr salariatilor. Daca puteti sa-mi spuneti care sunt procentele care se aplica in functie de anii lucrati.
Se poate introduce valoarea in salariu de baza, adica minimul aferent pentru fiecare grupa ( calificati, necalificat....) plus procentul aferent sporului de vechime, sa nu se puna separat: salariu de incadrare+spor de vechime.
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNSURI.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:07, 25 Iulie 2009
Conform Contractului Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, in speta art.41 alin.3 (d);
= 5% pentru 3 ani vechime si
=maxim 25 % la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.
Pentru a pune in aplicare ceea ce a hotarat conducerea este necesara existenta, sau intocmirea, aprobarea unui Contract :(Colectiv de Munca la nivel de unitate , Regulament Intern, care sa reglementeze drepturile si obligatiile partilor (angajat, angajator).B-)
In practica se utilizeaza urmatoarele procente:
între 3 şi 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 de ani 20%
peste 20 de ani 25%
Pentru acordarea sporului de vechime în muncă, societatea poate lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior la alti angajatori.
Cum aplicati acordarea sp[orului de vechime peste minimul prevazut de lege este decizia doar a societatii.

De regula notiunea de spor de vechime se raera si se raporteaza la vechimea totala in munca, pe care o calculati pe baza cartiii de munca si a adeverintelor de vechime (pt cine nu a avut cate munca)

Daca va raportati doar la perioada lucrata in societatea actuala, este mai curand vorba de un spor de fidelitate si nu de vechime in munca.

Se poate lua si hotararea ca sporul de vechime sa fie inclus in salariu, acest lucru se specifica expres in CCM al unitatii si in CIM
Aceasta varianta este utila daca nu se doreste si urmarirea modificarii acestui spor in tim, cu cresterea vechimii angajatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime leia leia Este legal ca intr-o societate privata unde sporul de vechime s-a introdus in salariu ,acesta sa dispara in cativa ani ? Adica acum daca salariul este de ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Puncte suplimentare ! codrutz2007 codrutz2007 Buna ziua , Cum se socotesc punctele suplimentare pentru grupe ,in afara de celalalte anuale: - grupa I ,1an.si 11 luni - grupa II ,16 ani ! Multumesc ... (vezi toată discuția)