avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schimbare cod CAEN PFA, norma de venit
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schimbare cod CAEN PFA, norma de venit

Salut,


In cazul in care un PFA a fost deschis in Mai 2014 (sistem real, consultanta in afaceri), cand se poate face trecerea la un alt cod CAEN pentru norma de venit?
Stiu ca trebuie dupa 2 ani, dar nu stiu la ce se refera, in mod exact.

Pot sa schimb doar dupa luna Mai 2016 sau as putea sa fac trecerea pana la 31 Ianuarie 2016?


Totodata, pentru 6202 (activitati de consultanta in tehnologia informatiei) oare trebuie sa am diplome in domeniu. Oare accepta cei de la ONRC sa faca trecerea doar pe baza unui atestat de operator PC si studii univ. in economie?
Si nu inteleg exact cum as plati pentru aceasta norma. Pe site apare trecuta suma 26.000 (banuiesc ca lei). Platesc impozit la un venit esimat anual de 26.000 lei (e batut in cuie?)


Multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: MrDerpson , utilizator 20:45, 14 Decembrie 2015
Norma de venit se stabileste anual de catre cei de la finante la nivelul fiecarui judet pentru fiecare cod caen pentru care e admisa impozitarea pe norma de venit.
Intrebati direct la registrul comertului despre actele de studii. Daca schimbati codul caen, nu mai trebuie sa asteptati sa se aplice prevederile articolului de mai jos ci mergeti la ginante dupa ce vi se dau hartiile cu aprobarea modificarii.
Va redau din noul cod fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016:
Art. 71. - (1) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 68.
(2) Opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu
solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.
(3) Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până
la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Multumesc.

Totodata am fost informat de catre cineva care se pricepe mai bine decat mine.

1. Astept sa vad daca acest cod CAEN, 6202, va mai fi la norma de venit in 2016. Cica trebuie sa apara lista pana la sfarsitul acestui an.
2. Eu am PFA pe cod caen 7022 deschis in 2014, deci 2014 si 2015, 2 ani fiscali consecutivi. Anul viitor pana pe 31 Ianuarie 2016, pot sa merg la finante cu 200 pe anul trecut si 220 (nou COD, noua impozitare pe norma).

Asta desigur, daca voi putea face schimbarea la ONRC fara probleme. Teoretic ar trebui sa sa pot modifica 7022 in 6202 fara probleme, cu diplomele mele. Doamne ajuta!

Seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare forma de impozitare la pfa 2015 2015 sunt pfa pe norma de venit pot sa trec pe venit real? (vezi toată discuția)
Sistemul de activitate intr-o intreprindere individuala Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va intreb : Exista vreun articol de lege , in cazul intreprinderilor individiale, care sa oblige un contribuabil sa lucreze ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit StRotaru StRotaru 1. PFA cu cod CAEN 6832 poate functiona pe baza normei de venit? 2. Daca raspunsul este afirmativ ce trebuie facut pentru trecerea de la venitul real la norma ... (vezi toată discuția)