avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Testare acuitate vizuala - ambliopie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Testare acuitate vizuala - ambliopie

De curand am fost angajat ca fotograf, am inceput sa-mi fac meseria, destul de bine, zic eu. Am auzit ca in perioada de vara se va face o testare a acuitatii vizuale. Eu am ambliopie, adica vad foarte bine cu un ochi si foarte slab cu celalalt, ochiul lenes. Mentionez ca in trecut am lucrat ca editor imagine/video si desi am ambliopie, medicul a considerat ca nu am nici o problema in a-mi profesa meseria. Totusi imi fac probleme. As mai intreba si daca mi-as putea lua permisul de conducere in aceste conditii, desi am citit ca poti avea permis cu ambliopie, totusi am citit si despre abuzurile pe care le fac unii oftalmologi. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:29, 20 Decembrie 2015
La angajarea in munca, medicul specialist de medicina muncii, in urma examinarii medicale a dvs. si in baza fisei cu riscuri profesionale de la viitorul loc de munca, completata de catre angajator, cu care ati fost trimis la examinarea medicala, a completat fisa de aptitudine pe care a mentionat apt sau apt conditionat (mentionand conditionarile) si ca urmare a fost angajat. Aceasta afectiune a dvs. trebuia cunoscuta de catre medic la examinarea pentru angajare.
La examinarea periodica de care amintiti, medicul specialist de medicina muncii va face o noua evaluare a dvs. si daca sunt modificari fata de examinarea pentru angajare (eventual nu a cunoscut afectiunea dvs./ nu l-ati informat), dupa caz (in functie de riscurile profesionale) poate schimba mentiunea din fisa de aptitudine (poate fi chiar inapt, ma repet, in functie de riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru al dvs.).
In privinta permisului de conducere, in urma examinarii dvs. medicale, pe fisa medicala (care se anexeaza la dosarul pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducere), medicul oftalmolog isi va consemna parerea sa/ recomandarile sale.
In cazul de acuitate vizuala, medicul poate observa imediat despre ce este vorba, fara sa-i mai zic si eu. Am zis si data trecuta oricum. Se poate vedea exact ochiul si ce afectiuni are. Asa cum am mai zis, am un ochi foarte bun si unul destul de slab. La fotografii oricum se foloseste numai un ochi.
Numai medicul specialist de medicina muncii poate sa se pronunte.
Daca ati mai lucrat in domeniu si ati trecut de examinarea medicala, nu cred ca trebuie sa va faceti probleme.
Nu am gasit in anexa 1 la HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, o fisa speciala pentru meseria de fotograf, in care s-ar fi putut regasi eventuale contraindicatii pentru anumite afectiuni.
Orientativ se poate avea in vedere:
Fisa 126. Suprasolicitarea analizatorului vizual
Examem medical la angajare:
-examen clinic general
-testarea acuitatii vizuale
Examem mediical periodic:
-examen clinic general -anual
-testarea acuitatii vizuale - anual
Contraindicatii:
Scaderea acuitatii vizuale sub 0,5 la AO fara corectie sau sub 0,7 la ambii ochi cu corectie optica eficienta (diferenta de coretie optica >3D intre ochi)
-glaucom cu unghi inchis neoperat
-glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
-disfunctii severe ale echilibrului oculomotor
-tulburari ale simtului cromatic pentru lucrarile vizuale care constituie un risc in cazul neperceperii culorilor
-retinopatie pigmentara
-orice afectiune oculara acuta pana la vindecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii - tulburare bipolara vic38 vic38 Buna ziua, Daca sunt declarat bolnav cronic cu tulburare bipolara mai pot fi angajat cu carte de munca ca programator? (vezi toată discuția)
Analize obligatorii in cadrul unitatilor -medicina muncii Carmina2 Carmina2 Buna ziua, va rog sa imi raspundeti ce analize initiate de institutie pentru un salariat care lucreaza 100% din programul de lucru la calculator pot fi ... (vezi toată discuția)