avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... atributii secretar de scoala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

atributii secretar de scoala

Sunt secretar la o unitate scolara , am intocmit o adresa catre Judecatorie pentru majorare pensie alimentara in care se solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui cadru didactic. Din graba ( era sfarsitul anului scolar) si pt. ca acest termen - venit net- este confundat cu veniturile realizate ( ceea ce primeste omul in mana) am intocmit gresit adeverinta. Sunt anchetata pentru fals intellectual.
1. Era obligatia mea sa cunosc diferenta dintre venitul net, salariul net?
2. Daca trebuia sa intocmesc eu adeverinta ( fac precizarea ca eu fac statele de plata – adica introduc datele intr-un program , apoi le listez, dupa care merg la contabilitate )
3. Intre rubrica salariului net si restul de plata sunt popririle. Aceste popriri sunt de regula sindicatul si car-ul, pensii private si acest caz cu pensie alimentara. Sindicatul si pensile private nu fac parte din salariul net?

Cel mai recent răspuns: uta72 , utilizator 07:30, 26 Iulie 2009
1.Potrivit Codului fiscal, ART. 57 cu privire la determinarea impozitului din salarii, lit.a), venitul net din salarii, se calculeaza prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni precum si a urmatoarelor:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative
Da, aveti aceasta obligatie daca dvs. intocmiti salariile.
2.Vedeti ce atributii aveti in fisa postului cu privire la intocmirea de adeverinte de salariu.
Presupun ca a mai semnat cineva acea adeverinta, care trebuia sa verifice daca e corecta.Raspunde si acea/acel angajat.
3.v-am raspuns la pct.1
4.Pentru a exista infractiunea de "fals intelectual" trebuie indeplinite mai multe conditii pe care le verifica organele de cercetare penala.Printre acestea, existenta intentiei. Adica dvs. trebuia sa fi actionat cu constiinta si vointa de a savarsi un fals.Daca alterarea adevarului s-a savarsit din eroare, cum este cazul dvs., fapta nu constituie infractiune.Dar va atrage sanctiuni disciplinare si civile, dupa caz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
1. adeverinta este semnata doar de directorul unitatii
2. in fisa postului scrie ca eu intocmesc statele de plata integral ( prin prisma ca de 5 ani sunt aceste programe pentru calcul, inainte - pentru ca am prins si aceasta perioada- secretarul completa statul pana la brut iar contabilul restul)
3. tot in atributiuni conform fisei postului intra si eliberarea situatiilor privind salarizarea si a adeverinteleor pentru angajatii unitatii ( se refera la adeverinte de vechime, sporuri, salarii- tot ce inseamana incadrare), nu scrie in in mod expres despre adeverintele de venit
Se completeaza de catre serviciul secretariat aceste adeverinte de venit pentru ca serviciul contabilitate refuza sau nu exista in unitate cum de altfel se fac diferite situatii contabile de catre secretariat chiar daca nu intra in atributiunile noastre ( gen CAS somaj...etc)
va multumesc pentru raspunsul anterior

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals intelectual uta72 uta72 Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui domn ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu uta72 uta72 29 iunie 2009 Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ... (vezi toată discuția)
Adeverintele de venit net uta72 uta72 sunt responsabil cu intocmirea statelor de plata ( ocup functia de secretar scoala) , as dori sa stiu cine trebuie sa intocmeasca adeverintele de venit ( ex. ... (vezi toată discuția)