avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul posibil gresit suma concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul posibil gresit suma concediu medical

Buna seara,
Sunt insarcinata in luna a-6-a.
In data de 16 octombrie 2015, am intrat in concediu medical care din ce am inteles de la doamna doctor va dura pana la concediul prenatal in ianuarie. Astfel pe concediile medicale am trecut de ginecolog cod indemnizatie 01 (boli obisnuite) si cod diagnostic 745 (Hemoragia de la debutul sarcinii). Salariul meu net este de 2400 Ron fara alte beneficii si se plateste pe data de 15 si 30 ale lunii. Pana la ora actuala am primit din salariu urmatoarele transe:
30.10- avans octombrie: 1200 Ron
15.11- lichidare octombrie: 1067 Ron
Total octombrie: 2267
27.11- avans nob : 1200 Ron
15.12- lichidare nob: 747 Ron
Total noiembrie: 1947 ron
Din spusele doamnei doctor alte paciente au primit salariul intreg pentru aceasta afectiune, fara sa li se scada nimic; din ceea ce am citit eu, cred ca trebuie pt grupa 01 sa primesc 75% din salariu adica 75% din 2400 Ron= 1800 Ron. Din pacate nici unul din calcule nu-mi iasa si am rugamintea sa ma ajutati sa inteleg sau sa-mi spuneti daca firma a gresit calculul.
Va multumesc frumos!
O seara linistita
Cel mai recent răspuns: feliciaburducea , utilizator 15:04, 17 Decembrie 2015
Buna ziua doamna avocat,

Va multumesc foarte mult pentru tot suportul. Din pacate nu stiam ca se impoziteaza concediul medical....dar cum traim in Romania, orice este posibil. Stiu ca imi vor fi afectate veniturile si in concediul de maternitate si in cel de crestere copil, dar din pacate conditiile de frig si lipsa de igiena din firma ( patronul are 5 pisici care fac mizerie peste tot) m-au determinat sa iau aceasta decizie.... :( Pentru CCC vom apela la 2 ani de stat acasa cu copilul si atunci diferenta salariala nu cred ca este relevanta, deoarece stiu ca legea prevede ca se primeste 75% din venituri, dar maxim 1200 Ron/luna, ceea ce in cazul meu , ce depaseste nu mai se ia in calcul.
Daca nu va cer prea mult, se poate sa-mi transmiteti care sunt demersurile si ce acte am nevoie pentru concediul de 2 ani de crestere copil? Am inteles ca cel prenatal+postnatal se acorda tot de doamna doctor, dar pentru crestere copil trebuie sa merg eu cu acte de la firma la primarie in maxim 60 zile dupa incheierea postnatalului? Am inteles bine?
Va multumesc inca o data pentru toata bunavointa, nu aveti idee cat de mult ne puteti ajuta cu raspunsurile dvs.
Va doresc o zi frumoasa!
1. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) ested e 85% din media veniturilor nete pe cel 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este de minimum 600 lei lunar si de maximum 1.200 lei lunar.

2. - Concediul de maternitate se acorda de medicul de familie care va elibereaza in fiecare luna certificate medicale pana se implinesc cele 126 de zile la care aveti dreptul legal.
- Certificatele medicale le depuneti la angajator care calculeaza si plateste indemnizatia aferenta.

3. - Puteti solicita CCC incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 2 ani.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si celelalte acte necesare va prezentati la Primarie unde completati si cererea tip pentru indemnizatia pentru CCC.

4. Actele, cu caracter general, pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC sunt:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

5. Puteti lua lista cu actele necesare si de la Primarie.
Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Am sa notez toate actele de care am nevoie.
Va doresc o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Roxmi Roxmi Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se calculeaza pe care trebuie sa o incasez de la angajator in cazul in care am ... (vezi toată discuția)
Baza calcul cm sarcina si lauzie la a doua sarcina Nko_kiss Nko_kiss Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza CM risc materna si sarcina si lauzie la al doilea copil? Mentionez faptul ca dupa cei doi ani de stat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical barlica barlica din somaj am trecut in concediu medical pentru ca am nascut si as vrea sa stiu cu cat se plateste acest concediu daca am avut somaj 250 de lei (vezi toată discuția)