avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pentru indrumare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pentru indrumare

buna ziua..cer indrumarea unui specialist..va rog..am o prietena romanca care are un copil de 2 ani cu un italian...copilul poarta numele de familie al tatalui(si cetatenie italiana)...adresa trecuta in certificatul de nastere al copilului este cea a tatalui...ei nu sunt casatoriti...nu au acte impreuna..in cazul in care se vor desparti copilul cui ramane?tatalui sau mamei??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 2 August 2009
~ Conținut șters la cerere ~
ei nu sunt casatoriti...locuiesc impreuna, au acelasi domiciliu in acte dar nu sunt casatoriti...copilul este mic , are 2 ani si poarta numele de familie al tatalui italian...in cazul unui proces cine castiga? tatal italian sau mama romanca?
mama copilului va trebui sa introduca actiune privind incredintarea minorului spre crestere si educare .
locuiesc in romania sau in italia ? domiciliul paratului este in romania ?
actiunea se introduce la judecatoria in a carei raza de competenta isi are domiciliul paratul .
asta este valabil in cazul in care tatal copilului domiciliaza in romania .

potrivit legilor romane, copilul minor se incredinteaza mamelor, ca regula de principiu.
insa insa si exceptii si fiecare caz are particularitatile sale .

reveniti cu detalii in privinta domiciliului celor doi .
ambii parinti (mama romanca si tatal italian) locuiesc in Italia..au acelasi domiciliu(in Italia), doar ca nu sunt casatoriti...copilul poarta numele de familie al tatalui (italian)..mama poarta in continuare numele de familie al parintilor ei...care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga mama copilului in cazul in care vrea sa-si creasca singura copilul?stiu ca in Romania copilul minor este incredintat, de regula, mamei.Dar in acest caz?ce este de facut? multumesc pt raspunsul dat anterior!
Asa cum s-a mai postat mai sus, mai intai au prioritate dispozitiile Legii nr.105/1992 ... :)
Nu cred ca exista vreo dispozitie prin care sa se stabileasca ca in caz de divort , copilul se incredinteaza mamei si nu tatalui ... poate imi spuneti care este acea reglementare, dna avocat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare calatoriei cu minor julius jr julius jr Buna tuturor! Mama romanca, tatal italian minor ce poarta numele tatalui,{binenteles ca in acte apare si numele mamei. Parintii poarta nume diferite nefiind ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei-domiciliu&nume copil AlexandraAleAle AlexandraAleAle Buna ziua! Am si eu niste nelamuriri/intrebari legate de Dreptul Familiei. Sunt cetățeanca romanca cu domiciliul in Târgu Mureș si sunt însărcinata cu ... (vezi toată discuția)
Divort italian Chiriac Roxana Chiriac Roxana In cazul unei casatorii dintre un italian si o romanca efectuate in Italia dupa legea italiana unde se poate cere divort?Sotia romanca a solicitat rezidenta ... (vezi toată discuția)