avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general lmpozitare bani trimisi in tara de romani angajati in ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

lmpozitare bani trimisi in tara de romani angajati in strainatate

Buna ziua,

Banii romanilor, care lucreaza in strainatate si trimit acasa, se impoziteaza?
Cel mai recent răspuns: Contabilitate Brasov , Contabil 16:14, 28 Decembrie 2015
In rimul rand, conform art. 180 din noul Cod Fiscal persoanele rezidente si/sau nerezidente care nu realizeaza venituri si/sau nu sunt scutite conform unor legi speciale, datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, si trebuie sa sa inregistreze in acest sens la organul fiscal.
Prin acest articol se intelege ca orice persoana care are domiciliul in romania plateste contributii la CASS (deci inclusiv acele sume care nu sunt declarate sunt impozitate).

In al doilea rand, conform art. 130 alin.2 din Codul Fiscal, veniturile obtinute in strainatate sunt impozitate in Romania dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit.
Aici se poate diminua sa elimina impozitul daca exista acorduri de evitare a dublei impuneri, insa asta se aplica doar veniturilor din strainatate obtinute in conditii legale.

Rezidenta fiscala inseamna ca persoana isi plateste taxele in tara respectiva, pentru acest lucru ajunge sa aiba domicilul in Romania, conform art. 7 pct. 28 din Codul Fiscal.
In cazul in care persoana lucreaza/traieste mai mult de 183 de zile din an intr-un alt stat, poate renunta la rezidenta fiscala din tara unde isi are domicilul stabil, printr-o declaratie (chestionar) depusa la organul fiscal, conform art. 15 din Ordinul 74/2012.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica venituri din afara ue si plecati mai mult de 6 luni din tara valentinkiperi valentinkiperi Buna ziua, Daca am venituri din afara UE dar lipsesc din tara mai mult de 183 zile pe an, trebuie sa declar aceste venituri? Si daca le declar se vor ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)