avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... impartire credite
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

impartire credite

buna ziua, in anul 2014 am facut o refinantare la toate creditele mele si ale sotului. pe aceasta refinantare eu sunt titular iar el e co--debitor. daca divortez si fac si partajul se va imparti si datoria la banca? sau voi prelua eu tot creditul desi in contract este si el inclus si raspunde solidar cu mine. multumesc
Depinde ce doreste si cere fiecare, cu procedati, daca implicati banca sau nu, ce venituri aveti.
Problema este destul de delicata si daca nu o rezovati de o maniera clara inainte de partaj, va veti trezi ulterior cu o multime de probleme.
Din cate inteleg, si asa cum s-a mai procedat, e posibil ca acea refinantare s-a tradus intr-un CREDIT DE NEVOI PERSONALE, cu garantie imobiliara.
Daca hotarati ca veti ramane dvoastra in casa gajata (ppun ca inainte de refinantare a fost subiectul uni credit imobilir/ipotecar), atunci va ramane dvoastra plata ratelor, in conditiile in care instanta de partaj va va atribui locuinta. Posibil sa va ramana de platit si o sulta catre viitorul fost sot daca valoarea imobilului depaseste valoarea creditului. Preluarea creditului integral de catre dvoastra, cu sau fara setarea unui nou codebitor, ramane la acceptul bancii.
Daca doriti sa vindeti, va trebui iarasi sa cereti bancii acordul in acest sens...
Bref, e bine sa cititi bine conventia de credit, sa stabiliti cu sotul un plan, si sa-l prezentati bancii ptr un acord de principiu.
Abia cu acel plan agreat si de banca (cu eventualele mmodificari cerute de aceasta) va puteti prezenta in instanta ptr partajare prin acord.
Banca, neconsultata a priori are dreptul (si va castiga) orice hotarare de partaj care i-ar afecta interesele de minimalizare a riscului.
Din pacate (si spre deosebire de notari) instantele de partaj se marginesc sa constate acordul sotilor, omitand sa ceara si acordul bancii ptr parafarea tranzactiei.
nu a fost o refinantare cu garantie imobiliara pentru ca nu aveam nici o proprietate
suntem doar eu si sotul ca persoane, e o refinantare pe un credit de nevoi personale
eu sunt titular si el e codebitor
pt ca eu nu ma incadram cu salariul meu
s-a luat venitul pe familie
oricum veti avea nevoie de parerea bancii. e posibil ca la partaj instanta sa va atribuie plata creditului si sa-l oblige pe fostul sot la plata unei sulte catre dvoastra in valoare de 1/2 rata. in urma acestei hotarari, e posibil ca banca sa-l elimine ca si codebitor. dar mergeti si consultati-va intai cu banca.
el are salariul de 2 ori cat mine, creditul in valoare de 56000 de lei este de fap compus din 2 credite: unul de 27000 si unul de 28000 de lei.nu stiu daca este corect sa se imparta la 2 avand in vedere ca el ae salariul dublu.

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Partaj - unul din soti a ramas in actele de ipoteca bebibebo bebibebo A divortat de sotie acum 3 ani, cand s-a pronuntat si actiunea de partaj. Sotii au avut o intelegere intre ei, ea a ramas cu casa si tot ce era in ea, ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)