cineva a ocupat din anul 2010, prin mutarea gardului cam 100 mp din terenul unde mostenim,ei recunosc ca au luat din teren dar nu vor sa refaca gardul pe vechiul amplasament, acolo nu locuieste nimeni,am solicitat sa refaca hotarul in luna august anul acesta printr-o notificare cu confirmare de primire ca daca nu vor facem plangere pentru tulburare de posesie. .
intebare : este prescris termenul pentru tulburare de posesie,care este acest termen,notificarea are efect?
Pot face plangere?
multumesc
Denunt poate face orice persoana, in afara de dvs, in calitate de persoana vatamata, care aveati dreptul de a face plangere prealabila. In cazul acesta, in mod normal v-ar fi chemat procurorul sa va intrebe daca doriti sa faceti dvs. plangere prealabila, dar oricum s-a implinit termenul pentru aceasta, asa cum v-am spus mai devreme.
Un proces penal pt aceasta infractiune nu mai poate incepe. Daca s-ar fi implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale in cursul procesului, s-ar fi dispus incetarea lui.
Concluzia este ca nu mai puteti sesiza organele penale in legatura cu aceasta infractiune. Va puteti adresa insa instantei civile cu o actiune in revendicare, actiune posesorie sau in pretentii, in functie de ce anume vreti sa obtineti mai exact.
Pai cam asta a fost cu tergivesarea mutarii gardului -implinirea termenului de prescriere .
Notificati in scris (confirmare de primire) pe respectivul ca are la dispozitie 7 zile sa mute gardul deoarece doriti sa folositi acel teren (cultiva,construi,etc) .Dupa scurgerea a 30 zile de la trimiterea recomandatei ,daca constructia mai este acolo ,angajati o PJ /PF care poate emite factura , pt demolarea constructiei ilegale aflata pe proprietatea dvs .
Dupa care ,pe baza facturii puteti solicita rambursarea cheltuielilor .
Domnule mottofree, aceasta este tulburare de posesie! e ILEGAL, penal.
Cat despre prescriptia discutata anterior, sunt de parere ca nu are nicio importanta daca s-a implinit sau nu termenul, important e ca nu era nicio tulburare de posesie, cu termen sau fara!
Tulburarea de posesie inseamna ca, in primul rand, posesia sa apartina celui care face plangerea. Or, in cazul de fata, omul e plecat din tara de peste 5 ani, deci cum a posedat?
Posesia inseamna ingrijirea, vopsirea, saparea, intretinerea, cultivarea respectivului pamant. E clar ca nu exista posesie, asadar ce tulburare sa fie?
E ca si cum m-as plange eu la politie, in termen, ca vecinul imi omoara florile din glastra, dar eu nu am glastra!! :D
Asta iar e ilegal, e penal, e un denunt fara temei... denunt calomnios oarescum. Si putem raspunde si pentru asta.
In consecinta, cum vi s-a sugerat, mergeti la un avocat,faceti o actiune civila de revendicare. Urat, costisitor, cu expertize etc. dar... sunteti in termen. Inca.
Am intekes aspectul cu proprietatea in felul urmator ;daca plec din tara si mostenesc 1mp de teren ,pe acel teren poate oricine sa faca ce vrea deorece nu este al meu .
In al doilea rand ,posesorului gardului i s-a pus in vedere ca acesta nu este corect amplasat ;
posesorul gardului recunoaste ca asa stau lucrurile dar nu vrea sa indrepte situatia . Acesta transmite urmatorul mesaj: am mana la tine in buzunar,recunosc,dar nu vreau sa o scot .
Acea constructie are autorizatie de la primarie? daca da ,intrebati primaria pe ce baza a eliberat-o .
Denunt poate face orice persoana, in afara de dvs, in calitate de persoana vatamata, care aveati dreptul de a face plangere prealabila. In cazul acesta, in mod normal v-ar fi chemat procurorul sa va intrebe daca doriti sa faceti dvs. plangere prealabila, dar oricum s-a implinit termenul pentru aceasta, asa cum v-am spus mai devreme.
Un proces penal pt aceasta infractiune nu mai poate incepe. Daca s-ar fi implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale in cursul procesului, s-ar fi dispus incetarea lui.
Concluzia este ca nu mai puteti sesiza organele penale in legatura cu aceasta infractiune. Va puteti adresa insa instantei civile cu o actiune in revendicare, actiune posesorie sau in pretentii, in functie de ce anume vreti sa obtineti mai exact.
Pai cam asta a fost cu tergivesarea mutarii gardului -implinirea termenului de prescriere .
Notificati in scris (confirmare de primire) pe respectivul ca are la dispozitie 7 zile sa mute gardul deoarece doriti sa folositi acel teren (cultiva,construi,etc) .Dupa scurgerea a 30 zile de la trimiterea recomandatei ,daca constructia mai este acolo ,angajati o PJ /PF care poate emite factura , pt demolarea constructiei ilegale aflata pe proprietatea dvs .
Dupa care ,pe baza facturii puteti solicita rambursarea cheltuielilor .
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Am facut plangere prealabila si am constatat ca respectivul D.D. recunoaste ca a modificat gardul si a ocupat circa 500 mp,cu 3-4 ani in urma ,cand un frate al lui D.A. a cumparat cu chitanta de mana de la un frate al meu Z.Y. Fratele meu Z.Y. a decedat la cateva zile dupa semnarea chitantei pe care sustin ei ca o au .Precizez ca noi avem parintii decedati inainte de acest eveniment si nu dezbatusem succesiunea,succesiunea s-a dezbatut dupa moartea fratelui meu Z.Y. care neavand urmasi ne-a revenit noua celorlalti si partea lui.Cel care a cumparat cu chitanta de mana D.A. nu locuieste acolo si nu detine acolo proprietate, nu este cel care ocupa in fapt terenul si locuieste in alta localitate.
Cel ce ocupa terenul D.D. ( este frate cu cel care detine chitanta D.A ) si a depus la politie un act de cumparare de la parintii lui care i-au vandut la notar in baza unui titlu pentru ca aveau titlu de proprietate fiind vecin cu noi,astfel cel ce ocupa D.D a declarat la primarie pe proprie raspundere ca este pamantul lui,prezentand actul de cumparare de la parinti lui ,a facut cadastru si intabulare si a inscris in cartea funciara in baza actului de la notar . DAR declarand de fapt pe proprie raspundere ca este pamantul lui si cel din chitanta de mana facand schita inclusiv cu cei 500m din chitanta.In fapt s-a deplasat cu schitele alaturat peste pamantul nostru lasand in cealalta parte restul proprietatii la parintii lui,pentru ca surplusul fiind intre ei si-l folosesc in comun, nu au treaba cu alti vecini si nu este problema.Dar recunoaste la politie ca a ocupat din terenul meu si a depus acea chitanta pe numele fratelui lui D.A care de fapt nu locuieste acolo si nu este el cel care ocupa.Eu am vazut si am constatat ca au ocupat terenul si dupa circa 15 de zile l-am notificat pe cel care a ocupat D.D sa refaca gardul pe vechiul amplasament ,iar dupa circa 40 zile am facut plangere prealabila la parchet si o alta notificare in care am solicitat ca pe cale amiabila sa rezolvam litigiul ,acesta nu a raspuns la notificari .In acest caz nu se intrerupe termenul de prescriere pentru fapta de tulburare de posesie? Nu sunt in termen?Declaratiile lui false pentru intocmirea cadastrului ,intabulari si la cartea funciara pe proprie raspundere in 2013 ca este terenul lui nu este fals in declaratii ?Chitanta de mana pe numele fratelui lui pe care a depuso la politie ca fiind actul lui de proprietate prin care a ocupat terenul?Faptul ca recunoaste la politie ca a ocupat?