avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligarea proprietarilor de catre asociatie sa schimbe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligarea proprietarilor de catre asociatie sa schimbe apometrele

Buna seara,

Locuiesc la bloc si ma confrunt cu o situatie careia nu stiu cum sa-i fac fata :
Pentru ca in cadrul asociatiei s-au constatat diferente mari intre consumurile de apa rece declarate de locatari si consumul pe apometrul general, s-a hotarat (nu stiu de catre cine, a existat doar un anunt la avizier) ca toti loctarii sa schimbe apometrele cu altele noi. S-a precizat ca locatarii care nu-si schimba apometrele vor plati pierderile de apa.
Am solicitat unei firme autorizate sa-mi verifice apometrele din apartament; din 3 apometre, 2 au fost declarate conforme si unul a necesitat inlocuire.
Am predat administratorului asociatiei un exemplar din documentele emise de firma autorizata.
In urmatoarea luna, la afisarea listelor, pierderile au fost repartizate in majoritatea lor pe locatarii care nu-si schimbasera (sau nici macar nu-si verificaseta)apometrele. O mica parte din pierderi a fost repartiata pe restul locatarilor.
Am mers la asociatie si am solicitat administratorului actul in baza caruia s-a facut aceasta repartizare. Nu mi-a aratat nimic, mi-a spus ca asa s-a hotarat si nu am decat sa fac contestatie.
Intrebare : 1.Daca firma autorizata care a efectuat verificarea metrologica a admis ca fiind conforme 2 apometre, in ce temei ma poate obliga asociatia de proprietari sa le inlocuiesc ?
2. Voi achita costul intretinerii (exclusiv diferenta de apa) si voi face contestatie. Ce alte cai de atac mai pot folosi ?
3. Am suspiciuni privind verificarile si mai ales inlocuirea apometrelor de catre o serie de locatari. Pot solicita vizionarea actelor de verificare depuse de toti locatarii ? Daca da, in ce temei legal ?
Va multumec.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:22, 3 Ianuarie 2016
1. Daca contoarele sunt conforme si detineti documente (buletin de verificare metrologica) asociatia nu va poate obliga sa le inlocuiti.
2. Diferentele de apa nu sunt cauzate numai de contoarele defecte sau neverificate, exista si alte cauze.
3. Un proprietar are dreptul sa aiba acces la toate documentele asociatiei (conf. Lege 230/2007).
Va multumesc. Insist totusi sa intreb : Mai pot adresa aceasta contestatie sau o reclamatie catre un for superior (exemplu Primarie) ? Pun aceasta intrebare pentru ca la nivelul asociatiei, in afara de scandal, nu voi obtine nimic altceva.
In cadrul primariilor exista ub departament de relatii cu asociatiile de proprietari.
La asociatia de proprietari orice solicitare privind deciziile din comitetul executiv sau hotararile ad gen le adresati presedintelui AP si nu adminisreatorului. Administratorul este angajatul asociatiei si pune in aplicare deciziile CEx si hotararile AG.
Aveti dreptul sa contesrati lista de intretibere in termen de 10 zile de la afisare iar presedintele este obligat sa va raspunda in 7 zile.
Nu exista for superior primarie atata timp cat sunteti acolo in bloc doar proprietari. O sa va duceti si , asa cum va duceti, asa o sa si plecati. Ei nu se baga caci isi fac probleme in plus. Mai intai trebuia sa se impuna verificarea tuturor apometrelor si doar daca era cazul, sa se impuna schimbarea celor defecte. Discutati ca sa se ia in calcul buletinul de verificare primit de la firma care a facut verificarea apometrelor.
Da, puteti solicita toate actele.
1. Toate demersurile catre asociatie trebuiesc facute in scris, tineti minte acest lucru.
2. Asa cum a scris mais sus @cyan, diferentele despre care vorbiti au mai multe cauze si s-a "batut multa moneda", aici pe forum despre acest lucru, insa nu prea sunt de acord cu dvs. cand afirmati ca:
.... s-a hotarat (nu stiu de catre cine, a existat doar un anunt la avizier) ca toti loctarii sa schimbe apometrele cu altele noi.

Sa va explic: aceste diferente despre care se tot face vorbire trebuie sa preocupe pe toata lumea, inclusiv pe membrii com. executiv - pentru ca sunt vecinii dvs., poate si pe administrator, daca face parte din asociatie; pe administrator s-ar putea sa-l doara la basca daca nu face parte din asociatie. , dumnealui executand o dispozitie a conducerii (mestere ia intocmeste mata un anunt si pune-l la avizier ca uite ce am hotarat noi...?)

Sigur ca acest anunt ar fi trebuit sa cuprinda si ideea ca toti proprietarii sa-si duca mai intai, la verificat apometrele si cele care nu corespund sa fie inlocuite cu altele noi - asta pe de o parte; pe de alta parte, nu stiu daca dvs. aveti idee cam cum se fac aceste verificari; aceste verificari se fac in conditii standard, de laborator, apometru perfect orizontal, teava care alimenteaza apometrul este de lungime corespunzatoare, debitul constant...si de aceea, taras-grapas, apometrul nostru se incadreaza in clasa B; in fine, asa ceva nu o sa gasiti in instalatiile proprietarilor; o sa le gasiti in toate pozitiile posibile, inclinate pe stanga, pe dreapta, doar-doar o incapea pe undeva, ce sa mai vorbim de sigilii...

3. Vorbiti de cai de atac: daca raspunsul scris pe care o sa-l primiti de la asociatie nu va multumeste, sigur, puteti apela la acel birou de la primarie in care puteti anexa si raspunsul asociatiei. Faza ca doriti sa vedeti si situatia/documentele de verificare a apometrelor celorlalti vecini, da, o puteti cere, insa v-as sfatui sa faceti toate aceste demersuri de una singura, doar daca pe ceilalti proprietari nu-i intereseaza.
Apoi, daca nici la nivelul asociatiei nu obtineti rezultatele la care va asteptati, ganditi-va la niste schimbari pe-acolo, mai mult in ceea ce va priveste, intrati in com. executiv si o sa fiti in miezul problemelor, obligati-ii sa respecte legislatia.
Succes!

Alte discuții în legătură

Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Asociatia si apometrele ContSters205948 ContSters205948 MI SA PUS UN ANUNT la scara blocului ca cei care are peste 5 ani apometre sa fie schimbate in caz ca le schimba sint trecuti la pausal ca sunt pierderii cel ... (vezi toată discuția)
Apometre ivanvintilica ivanvintilica In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)