avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligarea proprietarilor de catre asociatie sa schimbe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligarea proprietarilor de catre asociatie sa schimbe apometrele

Buna seara,

Locuiesc la bloc si ma confrunt cu o situatie careia nu stiu cum sa-i fac fata :
Pentru ca in cadrul asociatiei s-au constatat diferente mari intre consumurile de apa rece declarate de locatari si consumul pe apometrul general, s-a hotarat (nu stiu de catre cine, a existat doar un anunt la avizier) ca toti loctarii sa schimbe apometrele cu altele noi. S-a precizat ca locatarii care nu-si schimba apometrele vor plati pierderile de apa.
Am solicitat unei firme autorizate sa-mi verifice apometrele din apartament; din 3 apometre, 2 au fost declarate conforme si unul a necesitat inlocuire.
Am predat administratorului asociatiei un exemplar din documentele emise de firma autorizata.
In urmatoarea luna, la afisarea listelor, pierderile au fost repartizate in majoritatea lor pe locatarii care nu-si schimbasera (sau nici macar nu-si verificaseta)apometrele. O mica parte din pierderi a fost repartiata pe restul locatarilor.
Am mers la asociatie si am solicitat administratorului actul in baza caruia s-a facut aceasta repartizare. Nu mi-a aratat nimic, mi-a spus ca asa s-a hotarat si nu am decat sa fac contestatie.
Intrebare : 1.Daca firma autorizata care a efectuat verificarea metrologica a admis ca fiind conforme 2 apometre, in ce temei ma poate obliga asociatia de proprietari sa le inlocuiesc ?
2. Voi achita costul intretinerii (exclusiv diferenta de apa) si voi face contestatie. Ce alte cai de atac mai pot folosi ?
3. Am suspiciuni privind verificarile si mai ales inlocuirea apometrelor de catre o serie de locatari. Pot solicita vizionarea actelor de verificare depuse de toti locatarii ? Daca da, in ce temei legal ?
Va multumec.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:22, 3 Ianuarie 2016
@w_v_w_v, Ordinul nr.148/2012 pentru aprobarea Listei oficiale a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic, nu are aplicabilitate in cadrul asociatiilor de proprietari - bloc de locuinte - asociatii locatari - condominii.
In aceste locuri, unde exista distributie pe verticala, se folosesc repartitoare de costuri.
Ordinul 148/2012 cuprinde in anexa "Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal L.O. - 2012 din 15.05.2012".
Daca cititi cu atentie o sa gasiti la pozitia 9 "Contoare de apă" si nici un repartitor de costuri. Contoare de apă rece, curată ce necesita verificare metrologica periodica la maxim 7 ani si Contoare de apă caldă, curată la maxim 4 ani.
[ link extern ]
Dl Adriantot nu mai cautati la intermediari.Cautati direct la Bmeters.
Asta e oferta.Ei au mai ulte tipuri inclusiv prin unde radio.
[ link extern ]
apometrele sunt cele din imagine si normal nu cumparati racordurile ca doar le aveti.
[ link extern ]

La un numar mare de apometre va da un discount.
Apometrele initiale puse de dezvoltator sunt astea
[ link extern ]
Dar le inlocuim pe masura ce cedea plasticul.

Silvia Rusu
B METERS Apa S.R.L.
..........................................................

Str. Matei Voievod, nr. 112, sector 2
021457 Bucuresti Romania
GSM: (+4) 0728-105.101

Telefon: (+4) 021-222.30.00

Fax: (+4) 021-222.30.01
E-mail: office@bmetersapa.ro

www.bmeters.ro

Altceva daca va pot ajuta ca si dv ne-ati ajutat .
de exemplu verificarile de gaz le fac cu 25 lei de foc.
Comitetul poate decide ca doar de asta e sa schimbe toti apometrele.De exemplu la noi bloc nou cu mai multe scari am avut situatia ca una din scari sa fie diferit echipata cu un tip de apometre care s-a dovedit ca puteau fi luate cadraneel si puse la loc dupa bunul plac.
Am avut noroc ca erau doar 2 locatari mutati si a cazut cind cineva l-a lovit usor.A fost corect si a spus(oameni in varsta).
il pusese la loc.Oricum in majoritatea cazurilor apometrele nu ajung sa faca 7 ani intrucat se formeaza calcar si se crapa partea de palstic care il tine de parte de metal.

Mai putin astea Bmeters din poza.Nu cred ca o sa ajunga in situatia asta sa se crape plasticul intrucat e cam gros.De asta le-am si ales.
Orcium nu am auzit vreo asociatie sa verifice toate apometrele ci doar le-au schimabat.
V-am mai spus ca noi am facut "FARMACIE" in privinta verificarii.
Am oprit odata apa si am citit apometru general si toatele apometrele in 30 minute sa compar diferenta fata de luna trecuta unde facusem la fel.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2016
w_v_w_v, utilizator
Cu scuzele de rigoare, pentru milioanele de persoane care citesc acest forum, mentin cele afirmate mai devreme ca Ordinul nr.148/2012 nu are aplicabilitate la asociatiile de proprietari care au distributia pe verticala pentru apa curata rece/calda.
In situatia aceasta se folosesc repartitoare de costuri, acestea nefiind supuse verificarii metrologice.
www.avocatnet.ro/content/for...

Intretinerea, controlul, inlocuirea, verificarea acestor aparate care se gasesc in bucatarii/bai, la acele blocuri cu distributie pe verticala, tine de forma de organizare si informare a locatarilor de catre comitet/presedinte ( in situatia in care acestia din urma citesc sau inteleg legislatia).

Ordinul nr. 148/2012 :
"- Art. 4. – Mijloacele de măsurare din categoriile şi sortimentele specificate în tabelul prezentat la art.1 se supun controlului metrologic legal, dacă sunt utilizate în următoarele măsurări de interes public - nicaieri nu apare ceva despre asociatii proprietari;
- Art. 1. - indice 4 – Modalitatea de control se aplică numai mijloacelor de măsurare la care introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune se fac conform prevederilor art. 24 din HG nr. 264/2006.
- indice 4 – Introducerea pe piaţă şi punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare din această categorie se realizează conform prevederilor HG nr. 264/2006. Mijloacele de măsurare din această categorie aflate în utilizare se supun modalităţilor de control metrologic legal aplicabile în această etapă dacă au fost introduse pe piaţă şi puse în funcţiune conform prevederilor HG nr. 264/2006 sau conform prevederilor legislaţiei metrologice naţionale aplicabile anterior intrării în vigoare a acestei hotărâri şi dacă sunt utilizate în aplicaţiile prevăzute în anexa specifică la HG nr. 264/2006 corespunzătoare acestei categorii."
HG nr. 264/2006 va fi abrogat din aprilie 2016.

In conformitate cu Norma de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa", cuprinsa in anexa din Ordinul nr. 107/2005 privind aprobarea acestei norme, se mentioneaza la:
" - 1 Domeniu de aplicare:
1.1...............
1.2 Pentru a putea fi introduse pe piaţă, puse în funcţiune sau utilizate în măsurările de interes public, contoarele de apă prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 “Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”. Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezultă din tabelul 1.
1.3 Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
- la măsurarea apelor brute sau uzate;
- la măsurarea apei de irigaţii;
- ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuinţele colective."

Concluzia, lista oficiala este pentru utilitate publica nu blocuri colective.
Quod erat demonstrandum!:worthy:
Din citatele preluate de dumneavoastra va rog sa recititi doar ultima parte. Se scrie explicit
contoarele de apă prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice

Noi cumparam, instalam si citim aceste contoare de apa. Asa scrie pe eticheta de la magazin, pe oferte, pe factura de achizitie, pe certificatul metrologi la achizitie si apoi pe certificatele metrologice de la verificarile ulterioare.
Tot in ultima parte a legislatiei citata de dv se spune ca
1.3 Prezenta normă nu se aplică în cazul contoarelor de apă utilizate:
- la măsurarea apelor brute sau uzate;
- la măsurarea apei de irigaţii;
- ca traductoare de debit, în compunerea contoarelor de energie termică;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumată în locuinţele colective.

Ceea ce este corect si va asigur ca asociatiile de proprietari resopecat legea deoarece in asociatiile de proprietari:
- nu se masoara cantitatea de apa bruta sau uzata (aceasta se factureaza in functie de apa intrata in asociatie)
- nu se masoara apa de irigatii (doar in asociatiile agricole...)
- nu se folosesc apometrele ca traducatoare in contoarele de agent termic (instalatia de agent termic este separata de instalatia de apa rece si calda)
- nu se folosesc apometrele ca repartitore de costuri in locuinte colective; avem fiecare apartamentul nostru iar citind indexul apometrului luna de luna facem diferenta si determinam cantitatea de apa consumata, cantitate ce se masoara in metri cubi, volum de apa si nu repartizam nici un cost.
Si daca avem un asemenea apometru instalat la intrarea in villa noastra, in casa pe pamant..., repet cu acelasi tip de apometru, determinam tot cantitatea de apa si nu repartizam nici un cost nimanui.
Iata cateva definitii ale "repatizarii":
REPARTIZÁRE, repartizări, s. f. 1. Acțiunea de a repartiza și rezultatul ei. 2. (În sintagmele) Repartizare a cheltuielilor = distribuire a cheltuielilor indirecte de producție asupra costurilor produselor, a lucrărilor executate și a serviciilor prestate
REPARTIZÁ, repartizez, vb. I. Tranz. A împărți, a distribui ceva (după anumite norme)
Gasim chiar si "repartitor" in dictionare si cu explicatii:
REPARTITÓR, repartitoare, s. n. Dispozitiv cu ajutorul căruia se poate face schimbarea legăturilor dintre liniile exterioare și cele interioare ale unei centrale telefonice. – Din fr. répartiteur.
Comentariu: Repartitorul de căldură (sau repartitorul de costuri) este un aparat de contorizare a căldurii degajate de un calorifer dintr-un spațiu locuibil (din Vikipedia, enciclopedia liberă).

Asadar iata la ce poate fi folosit repartitorul intr-un apartament sau asociatie: la gestionarea caldurii degajate de un calorifer si nicidecum la masurarea apei curate rece sau calda din instalatia de apa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia si apometrele ContSters205948 ContSters205948 MI SA PUS UN ANUNT la scara blocului ca cei care are peste 5 ani apometre sa fie schimbate in caz ca le schimba sint trecuti la pausal ca sunt pierderii cel ... (vezi toată discuția)
Apometre ivanvintilica ivanvintilica In Adunarea Generala s-a hotarat inlocuirea apometrelor cu afisaj in metrii cubi cu cele care au afisajul cu zecimale.Majoritatea au inteles, dar mai sunt si ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)