avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil

Buna seara.
As dori sa va intreb daca un copil nascut in februarie 1999 (are 16 ani) nu a incasat alocatia pentru copii decat 3 ani si anume intre 0-1 an si intre 6-7 ani ,mai are dreptul sa primeasca restul de bani ce i se cuvin din alocatie si care sunt pasii de urmat.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 29 Decembrie 2015
Da, puteti cere plata pensiei de intretinere retroactiv! este un drept al copilului. daca aveti o hotarare judecatoreasca ca tatal datoreaza pensie puteti sa-i faceti si plangere penala! Daca nu cereti la instanta drepturile copilului!
Mult succes!
Sper ca v-am fost de folos!
Pensia de intretinere este una , iar alocatia de stat pentru copil este altceva.

Legea nr.61/1993
art.1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
(2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
....
art.6
(1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face, în numele copilului, de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) -(3).
(3) După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....

Ce s-a intamplat in celelalte perioade de nu a luat alocatie?
Multumesc pentru raspuns.Am inteles din lege ca doar pe ultimul an mai are dreptul.Si-au schimbat parintii domiciliul de prea multe ori si asta a fost cauza pentru care copilul nu a mai primit alocatia.
E vorba de alocatia de la stat.Multumesc.
Depuneti actele la AJPIS , astfel incat va primi retroactiv alocatia de stat pentru cel mult 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie pentru copil iandar iandar Buna am si ieu o problema am un baietel de 5 anisori.Baietelul sa nascut in Italia.In 2008 cand sa nascut copilul am solicitat statului Roman alocatie pentru ... (vezi toată discuția)
Alocație copii Katalin13 Katalin13 Copilul a fost născut în Italia și la 2 ani familie a revenit în țară nu are venituri nici în țară nici în Italia dar primăria spune că nu are ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil neridicata de 6 ani Carmen1000 Carmen1000 Buna ziua. Am o fiica de 16 ani si de 6 ani nu i-am ridicat alocatia. Am fost la Directia de asistenta sociala si mi s-a spus ca trebuie sa fac dosar nou si ... (vezi toată discuția)