avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta, varsta+grupa 2a
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta, varsta+grupa 2a

Buna ziua. Scriu acest post in numele tatalui meu. Am citit "Legea pensiilor 2008" si nu am gasit nici o referire la grupa 2a, ci doar condii de munca deosebite si foarte multe trimiteri la diferite articole... Spuneti-mi va rog cand se va indeplini data legala de pensionare.
Mentionez ca sunt nascut in
februarie 1952,
am 40 de ani cotizati (vechime) si
6 ani si 6 luni grupa 2a.

Conform anexei nr.3 "Varstele standard de pensionare si stagiile minime pe perioada aprilie 2001 - martie 2015" indeplinesc conditiile in intervalul aprilie 2009 - iulie 2009.
63 si 7 luni minus 6 ani si 6 luni vechime = varsta de pensionare Confirmati-mi va rog acestea! In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: monig , utilizator 09:17, 31 Iulie 2009
Tatal meu va transmite multe multumiri, i-ati dat vesti bune ! Succes in cariera!
Multumesc frumos tatalui dvs. si dvs. :bow:

Gabriela Pintea
Revin cu o ultima intrebare :D
Conform "legiilor" eu, Horia voi iesi la pensie la 65 de ani. Tata nu trebuie sa iasa la pensie conform esalonari care se va ajunge la zi in 2015?. Prin urmare corectati-ma daca gresesc, tata este eligibil pentru pensie. Varsta standard este de 63/7 din acestia scad anii de grupa a 2a si reiese ca este eligibil. 63/7 - 6 ani = eligibil pensie. Din 2015 da, se va lua in considerare 65 de ani, dar pana atunci nu se ia in considera varsta standard esalonat, conform tabelului? Va multumesc!!!!
Va rog sa vizualitzati tabelul din urmatorul link: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
HoriaC, utilizator
Dvs. nu veti iesi la pensie la 65 de ani si nici eu.
Probabil o sa iesim la pensie pe la 70 de ani, asa "se anunta" viitoarele legi in domeniu. :)

Lasand gluma la o parte, va spun din nou ca reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca o gasiti reglementata la art. 42 din Legea nr. 19/2000.

Tabelul pe care mi l-ati aratat este anexa 3 a Legii nr. 19/2000, anexa care, in opinia mea, este in conflict cu anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001. Dar nu aceasta este si opinia celor care stabilesc efectiv drepturile de pensie.

Potrivit cap. B, sectiunea II, art. 3 din Ordinul nr. 340/2001, "varstele standard de pensionare si stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa 3 la lege, detaliata in functie de data nasterii in anexa nr. 9 la prezentele norme."

Anexa 9 este intitulata "varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare in functie de data nasterii."

Pentru dvs., pentru mine si pentru orice doamna nascuta dupa decembrie 1954, respectiv domn nascut dupa martie 1950, legiuitorul n-a reglementat inca varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare.

Opinia mea despre conflictul dintre anexa 3 a Legii nr. 19/2000 si anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 o puteti afla citind topicuri de la inceputul anului.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Mafia lucreaza! Deci pe viitor s-ar putea sa nu se mai tina cont nici de grupa, astea da vesti bune... fara comentarii, e tragic.
Si ca sa nu fie un "blank post" va intreb, statul ma poate obliga sa cotizez la pensie sau asigurarea de sanatate?
Mi-am adus aminte de motto-ul statului New Hampshire, "Live Free or Die"...

Multumesc mult pentru promptitudine!

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza varsta de pensionare? Luciana21 Luciana21 Buna ziua, va rog sa imi spuneti cum se calculeaza varsta de pensionare, ma refer la tebelul din lege de unde tregem concluzia ca la ora actuala femeile pot ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partial velciu velciu Am mai pus intrebarea asta in interiorul altul subiect. N-am primit raspuns asa ca mai incerc in ca o data. Daca ma poate ajuta cineva as fi ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare dellya dellya Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in privinta pensionarii de drept pt tatal meu. Este nascut pe 31.10.1951 si are 40 de ani vechime din care 20 ... (vezi toată discuția)