avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... 336 CPP lit b in cazul plangerii in instanta pe 278 CPP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

336 CPP lit b in cazul plangerii in instanta pe 278 CPP

Speta este, pe scurt urmatoarea: pe numele lui X s-a dispus IUP apoi scoaterea de sub urmarire penala prin rezolutia procurorului mentinuta si de prim-procuror. Cercetarile au fost efectuate de procuror cf competentelor dupa calitatea persoanei. Partea vatamata s-a adresat instantei cu plangere pe 278 pentru fals si uz de fals si inselaciune. In cursul judecatii se poate cere de catre partea vatamata sa se faca aplicare 336 lit b Cpp intrucat "exista date cu privire la savarsirea (si a) unei alte fapte prevazute de legea penala"? Sau trebuie depusa o alta PP pt "alta fapta"? Cand se poate cere de catre partea vatamata cercetarea cu privire si la alta infractiune?

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 00:00, 28 Iulie 2009
Din cele precizate ,partea vatamata a investit instanta cu solutionarea aspectelor asupra carora Ministerul Public initial a dispus IUP,ulterior NUP.Instanta la randul sau ,a solicitat parchetului dosarul cauzei care priveste cercetarea stricta asupra existentei elementelor si indiciilor pentru infractiunile pentru care s-a dispus cercetarea .
Exista varianta in care celelalte fapte,ulterior constatate au legatura cu cele cercetate,eventual concurs de infractiuni.Precizati concret infractiunile icare nu intra sub incidenta primei plangeri ..Privitor la "cand" ,este necesar a va asigura daca va mai aflati in interiorul termenului in care puteti formula plangere si asta functie de natura infractiunii.
In principiu este posibil.
ynocentta a scris:

Din cele precizate ,partea vatamata a investit instanta cu solutionarea aspectelor asupra carora Ministerul Public initial a dispus IUP,ulterior NUP. :O Instanta la randul sau ,a solicitat parchetului dosarul cauzei care priveste cercetarea stricta asupra existentei elementelor si indiciilor pentru infractiunile pentru care s-a dispus cercetarea .
Exista varianta in care celelalte fapte,ulterior constatate au legatura cu cele cercetate,eventual concurs de infractiuni.Precizati concret infractiunile icare nu intra sub incidenta primei plangeri ..Privitor la "cand" ,este necesar a va asigura daca va mai aflati in interiorul termenului in care puteti formula plangere si asta functie de natura infractiunii.



daca a dispus inceperea, sigur nu va mai dispune neinceperea.

nu, nu se poate de cere de catre partea vatamata aplicarea art. 336. atunci cand ii este acordat cuvantul, partea vatamata poate aduce la cunostiinta instantei existenta si a unei alte fapte prevazute de legea penala, situatie in care se vor aplica intocmai dispozitiile art. 336:
Art. 336: Extinderea procesului penal pentru alte fapte

(1) Cand in cursul judecatii se descopera in sarcina inculpatului date cu privire la savarsirea unei alte fapte prevazute de legea penala, avand legatura cu infractiunea pentru care este trimis in judecata, procurorul poate cere extinderea procesului penal si in ce priveste aceasta fapta, iar instanta, dupa caz:

a) daca procurorul declara ca pune in miscare actiunea penala, instanta, atunci cand gaseste cererea intemeiata, procedeaza la extinderea procesului penal si la judecarea cauzei si cu privire la fapta descoperita;
b) daca procurorul declara ca nu pune in miscare actiunea penala, instanta sesizeaza, prin incheiere, organul de urmarire penala competent pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.

(2) Daca procurorul nu participa la judecata si sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1, instanta extinde din oficiu
procesul penal si procedeaza la judecarea cauzei in intregul ei sau, dupa caz, sesizeaza, prin incheiere, organul de urmarire penala competent pentru efectuarea de cercetari cu privire la fapta descoperita.


asadar, procurorul este cel care poate cere extinerea procesului penal, urmand ca instanta sa dispuna, in raport de situatia existenta, fie extinde procesul penal, fie sesizeaza organul de urmarire penala pentru efectuarea de cercetari.
Daca am inteles eu bine...partea vatamata ar face bine (pentru ea) sa aduca in atentia instantei tot ce poate pentru a proba existenta si a altei infractiuni prevazuta de legea penala urmand ca instanta si procurorul sa se pronunte cf 336 dupa caz? Daca partea vatamata sustine motivat ca exista si alta infractiune, instanta va da cuvantul (este obligata?!) procurorului pentru a se pronunta cu privire la aceasta "noua" infractiune?
Pentru amitza.Urmariti cu atentie succesiunea raspunsurilor , astfel incat sa nu mai acuzati fara suport.Succesiunea IUP/NUP nu imi apartine si eu am preluat-o de la titularul temei.Referitor la extinderea si completarea cercetarilor in vederea identificarii si a altor elemente si indicii temeinice privitoare la alte infractiuni,hotararea apartine exclusiv procurorului responsabil in cauza.

Alte discuții în legătură

Intrebare pt. juristi (aproape retorica) Statescu Statescu Buna seara! In cazul cand partea vatamata cere extinderea procesului penal cu privire si la alte persoane, pe care nu le-a mentionat, initial, in plangerea ... (vezi toată discuția)
Extinderea procesului penal Dragut Dragut in cazurile de extindere a procesului penal lipseste urmarirea penala intotdeauna? (vezi toată discuția)
Admisibilitate plangere camera preliminara Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai Admisibilitate plangere Camera Preliminara Sunt parte vatamata in cadrul unui dosar penal deschis de trei ani, inca in faza de cercetare penala. Cercetarea ... (vezi toată discuția)