avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare teren fara carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare teren fara carte funciara

Am urmatoarea problema:sunt propietara unui teren mostenit de la parintii,terenul este obtinut de acestia prin legea 10 ,detin titlu de propietae dar nu s-a facut intabularea. Pot vinde terenul fara sa-i fac intabularea doar prin act vinzare- cumparare la notar?
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 10:43, 30 Iulie 2009
Nu se poate face.
Puteti face doar un antecontract de vanzre cumparare, in care se specifica pretul, din care Dvs. primiti un avans, in momentul semnarii antecontractului la notar. Acesta va fi o promisiune din partea Dvs. ca veti vinde persoanei respective, si o promisiune din partea cumparatorului ca va cumpara la de la Dvs., la pretul stabilit.
Se stabileste un termen pana la care titlul de proprietate trebuie intabulat in cartea funciara, se specifica in antecontract cine se obliga sa intabuleze titlul, eventual lasati din pret si intelegeti-va cu cumparatorul sa plateasca el taxele de intabulare, inginer.
Iar apoi cand veti avea extras de carte funciara veti face vanzarea finala, unde Dvs. ca si vanzator veti achita impozitul pe tranzactie, iar cumparatorul celalalte cheltuieli de transcriere.
Daca nu veti face inscrierea in cartea funciara nu veti putea vinde niciodata cu acte in regula!
tulvan zina a scris:

Am urmatoarea problema:sunt propietara unui teren mostenit de la parintii,terenul este obtinut de acestia prin legea 10 ,detin titlu de propietae dar nu s-a facut intabularea. Pot vinde terenul fara sa-i fac intabularea doar prin act vinzare- cumparare la notar?

Multumesc pt sfaturi.Completez cu intrebarea:exista undeva in lege stipulata posibilitatea ca atunci cand cumparatorul ,doreste sa achizitioneze parcele de teren arabil in vederea formarii unei mari suprafete ex 60 ha,deci o ferma ,propietarii mici sa poata intocmi actele de vanzare-cumparare si abia la sfarsit cumparatorul sa faca intabularea pe intreg terenul?Daca da spuneti-mi legea.
Nu se poate.
"Proprietarii mici", cum le ziceti, trebuie sa prezinte la momentul vanzarii un extras de carte funciara pentru autentificare. Asta presupune prealabila inscriere in CF.
Fara el notarul nu va autentifica actul.
De altfel, nu numai ca nu exista un text expres in sensul in care doriti dvs., dar se mai si prevede expres ca intocmirea de acte translative de proprietate fara extras de CF constituie contraventie. (art 64 din Legea 7/1996 a cadastrului)
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare teren marimara marimara Detin un teren care are toate actele in regula, adica cadastru si intabulare ; acest teren a fost incadrat ca extravilan pana in urma cu doua luni, cand a ... (vezi toată discuția)
Pot vinde teren neintabulat? nicolnic nicolnic Am doua terenuri in Bucuresti, pentru care nu am reusit inca sa fac toate actele necesare. Pentru unul am doar testamentul prin care l-am mostenit, iar pentru ... (vezi toată discuția)
De unde pot afla firma care vinde un teren agricol? MrFB MrFB Buna ziua, Este un teren agricol de vanzare intr-o comuna apropiata detinut de o firma,doar ca nu stiu ce firma il vinde.Cum pot afla acest lucru? (vezi toată discuția)