avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire la impozitul pe cladiri si teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire la impozitul pe cladiri si teren

Sunt putin cam nedumerit in ceea ce priveste aplicarea scutirilor la impozitul pe cladire si teren si poate ma lamureste cineva .
Situtatia sta cam asa:
-Parintii detin un imobil(casa si teren) in urma unui contract de vanzare-cumparare unde sunt copropietari fara o cota parte indiviza trecuta expres in contract. Ambii sunt scutiti in urma unui certificat de handicap accentuat sever.
- In urma decesului tatalui meu am inceput intocmirea dosarului pentru demararea succesiunii.
- Cum este necesar am trebuit sa scot de la DFPL un Certificat de atestare fiscala si de aici a inceput intreaga poveste.
- In urma cererii pt eliberarea acestui certificat mi s-a spus ca de catre inspectorul de la acel birou ca mama nu
mai beneficaza de scutire 100% pentru intregul imobil ci numai pentru 50 % din acesta, partea ei, iar cealalta parte de 50%, partea tatalui meu, urmeaza sa fie impozitata in regim normal, desi nu s-a demarat inca succesiunea si prin urmare nu exista vreun act care sa ateste care este partea mamei.-Dupa cate stiu eu, sotul supravietuitor mosteneste intregul pana la succesiune, moment in care se divizeaza in in cote parti mostenitorilor-. Am cautat peste tot o asemenea speta in care sa fie stipulat clar ca in urma decesului unuia dintre soti, sotul supravietuitor beneficiaza de o reducere de 100 % pentru 50 % din imobil si nu am gasit.
Este corect asa ceva si daca da, poate imi prezentati si cadrul legal in baza caruia se actioneaza.
Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fight4Life , utilizator 15:47, 27 Iulie 2009
Legea 319/1944 privind drepturile sotului supravietuitor
ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga
Dvs si mama dvs va incadrati la punctul a, astfel mama va mosteni 1/4 din partea tatalui dvs,adica 1/8 din intreg iar dvs 3/4 din partea lui, adica 3/8 din intreg. Mama dvs avand inca 1/2 va avea in total 5/8, in timp ce dvs veti avea 3/8
Dupa ce veti dezbate succesiunea la un notar public si vi se vor elibera certificatele de mostenitor , impozitarea se va face diferit , astfel: mama dvs va fi scutita pentru partea ei de 5/8 de plata impozitului , iar dvs veti plati impozitul prevazut de lege pentru cele 3/8 pe care le veti detine!
SUCCES!:D
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Este corect ce se sustine dar, plata impozitului se va face dupa obtinerea Certificatului de mostenitor.
gabescu a scris:

Este corect ce se sustine dar, plata impozitului se va face dupa obtinerea Certificatului de mostenitor.

Si cine a zis ca se face inainte? B-)
Nimeni, a fost doar o precizare....
Atata vreme cat notarul public este cel care calculeaza si distribuie cotele prin redactarea certificatului de mostenitor , cum putea respectivul sa plateasca pe cote daca nu avea acel certificat???!!!
Nu raspundeti...era retorica intrebarea!:hammer:

Alte discuții în legătură

Lamurire succesiune gigi33xman gigi33xman Sotia mea a murit acum 7 luni. Nu am copii, sunt singurul mostenitor. Am cumparat impreuna casa in care locuiesc, dupa ce ne-am casatorit (20 ani de ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Succesiune Florentina Mihaela Florentina Mihaela Sotul meu (si celelalte rude ale sale) au initiat in 2004 un proces de revendicare pe baza Legii 10/2001, obiectul procesului fiind o casa si terenul ... (vezi toată discuția)