avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire la impozitul pe cladiri si teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire la impozitul pe cladiri si teren

Sunt putin cam nedumerit in ceea ce priveste aplicarea scutirilor la impozitul pe cladire si teren si poate ma lamureste cineva .
Situtatia sta cam asa:
-Parintii detin un imobil(casa si teren) in urma unui contract de vanzare-cumparare unde sunt copropietari fara o cota parte indiviza trecuta expres in contract. Ambii sunt scutiti in urma unui certificat de handicap accentuat sever.
- In urma decesului tatalui meu am inceput intocmirea dosarului pentru demararea succesiunii.
- Cum este necesar am trebuit sa scot de la DFPL un Certificat de atestare fiscala si de aici a inceput intreaga poveste.
- In urma cererii pt eliberarea acestui certificat mi s-a spus ca de catre inspectorul de la acel birou ca mama nu
mai beneficaza de scutire 100% pentru intregul imobil ci numai pentru 50 % din acesta, partea ei, iar cealalta parte de 50%, partea tatalui meu, urmeaza sa fie impozitata in regim normal, desi nu s-a demarat inca succesiunea si prin urmare nu exista vreun act care sa ateste care este partea mamei.-Dupa cate stiu eu, sotul supravietuitor mosteneste intregul pana la succesiune, moment in care se divizeaza in in cote parti mostenitorilor-. Am cautat peste tot o asemenea speta in care sa fie stipulat clar ca in urma decesului unuia dintre soti, sotul supravietuitor beneficiaza de o reducere de 100 % pentru 50 % din imobil si nu am gasit.
Este corect asa ceva si daca da, poate imi prezentati si cadrul legal in baza caruia se actioneaza.
Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fight4Life , utilizator 15:47, 27 Iulie 2009
Multumesc, dar cred ca nu am fost destul de explicit.
Ceea ce ma intereseaza pe mine e cum au ajuns cei de la DFPL la concluzia ca este scutita numai pentru 50% din imobil, pentru ca in certificatul de atestare fiscala apar cu impozit(debit ) pe casa si teren. Care e cadrul legal?
Cealalta parte cu diviziunea o stiu si nu ma intereseaza si nici cand se plateste impozitul, ci strict doar partea expusa mai sus.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2009
Fight4Life, utilizator
Codul de procedura fiscala.
gabescu a scris:

Codul de procedura fiscala.

Multumesc, esti de mare ajutor.#-o#-o#-o#-o

Cred ca nu am nimerit unde trebuie. Eu intreb ceva si mi se raspunde cu totul si cu totul altceva.
Ma scuzati pentru ca am avut nerusinarea de a intreba ceva si mai mult de a astepta si un raspuns la obiect. Trebuia sa ma gandesc la faptul ca nu voi primi un raspuns in ceea ce priveste problema mea ci doar scurte "dizertatii" de genul asta.
Va doresc o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire succesiune gigi33xman gigi33xman Sotia mea a murit acum 7 luni. Nu am copii, sunt singurul mostenitor. Am cumparat impreuna casa in care locuiesc, dupa ce ne-am casatorit (20 ani de ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Succesiune Florentina Mihaela Florentina Mihaela Sotul meu (si celelalte rude ale sale) au initiat in 2004 un proces de revendicare pe baza Legii 10/2001, obiectul procesului fiind o casa si terenul ... (vezi toată discuția)