avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... aceeasi fapta, sanctionata de 2 ori????
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

aceeasi fapta, sanctionata de 2 ori????

este posibil ca o fapta sa fie sanctionata de 2 ori ( sanctiune pecuniara si sanctiune complementara) atat cu amenda cat si cu deschiderea unui dosar penal?????
care este temeiul legal in baza caruia nu este admis acest lucru??????/
Dosarul penal urmeaza sa i se intocmeasca, cel mai probabil, pentru ultraj sau incaierare - art. 321 si 322 Cod penal.

In acest caz, sanctiunea contraventionala este, cel mai probabil, una dintre cele prevazute de art. 2 din legea 61/1991.

Ori, primul paragraf din articolul respectiv suna asa: "Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni".

In aceasta ipoteza, consider ca nu este posibila aplicarea atat a sanctiunii contraventionale cat si a celei penale.

Problema dumneavoastra nu este, insa, sa se anuleze sanctiunea contraventionala, ci sa nu mai inceapa urmarirea penala. Va sfatuiesc sa apelati la un avocat.

Desigur, exista si posibilitatea ca organul de urmarire penala sa fi retinut alte fapte (lovire, vatamare corporala, poate chiar tentativa de omor) - iar in acest caz apararea pe baza principiului non bis in idem are mult mai putine sanse sa reuseasca.
Cum se poate interpreta cazul in care o pesoana este sanctionata de doua ori pentru aceeasi fapta , odata cu amenda , iar a doua oare cu inchisoare cu suspendare . Ca intemeiere sunt invocate in ambele cazuri aceleasi probe . A doua hotarare este legala si valida ?
In principiu, as spune ca nu, insa depinde foarte mult si de circumstantele concrete, de incadrarea juridica a faptei respective (din punct de vedere contraventional si penal). Oferiti-ne mai multe detalii, despre ce fapta e vorba, si cum a fost sanctionata (la ce articole a fost incadrata).
handsu a scris:

Cum se poate interpreta cazul in care o pesoana este sanctionata de doua ori pentru aceeasi fapta , odata cu amenda , iar a doua oare cu inchisoare cu suspendare . Ca intemeiere sunt invocate in ambele cazuri aceleasi probe . A doua hotarare este legala si valida ?

Raspunderea contraventionala nu inlatura raspunderea penala.
In urma cu mai multi ani am avut o speta in care ambele parti au fost sanctionate contraventional.
Clientul meu a inteles sa formuleze plangere penala.
Instanta de judecata a aplicat o sanctiune penala inculpatului ( nu clientului meu) iar in probatiune m-am folosit si de procesul-verbal prin care a fost sanctionat contraventional inculpatul.
V-am dat un caz concret si felul in care a fost solutionat.

avocat Claudiu Lascoschi
Pentru aceeasi infractiune(art.259 Cp) odata s-a aplicat o amenda administrativa si a doua oare , la o noua plangere , respectivul a fost condamnat,(pe baza acelorasi probatiuni) la 9 luni cu suspendare .Pe de asupra - in interpretarea mea pare - invinuirile aduse au fost perfect reale . Lipseste univoc caracterul mincinos al denuntului .

Alte discuții în legătură

Ultraj daca injur judecatorul?? aidu aidu Art. 279 alin. (2) Cod Penal: Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala si dosar penal? _Alin_ _Alin_ Un politist poate sa dea o amenda contraventionala, si in acelasi timp sa poata sa intocmeasca si dosar penal? Pentru fapta contraventionala careia i s-a ... (vezi toată discuția)
Cumul contraventie si infractiune? lucanalexandra7 lucanalexandra7 In cazul in care o persoana trece cu masina print-un loc interzis , adica nu respecta un indicator si in acelasi timp comite si o infractiune ( fiind baut la ... (vezi toată discuția)