este posibil ca o fapta sa fie sanctionata de 2 ori ( sanctiune pecuniara si sanctiune complementara) atat cu amenda cat si cu deschiderea unui dosar penal?????
care este temeiul legal in baza caruia nu este admis acest lucru??????/
Asta nu prea e in regula daca va referiti la amenda administrativa prevazuta de Codul Penal.
In mod normal, in astfel de cazuri disputa se da tare pana la momentul unei solutii date de catre procuror.
De aceea exista procedura plangerilor impotriva masurilor dispuse de procuror.
Exista si dreptul la cenzura instantei de judecata.
Insa pe de alta parte nu exista nici autoritate de lucru judecat intre amenda administrativa si o condamnare cu privare de libertate.
Mi se pare ca speta prezentata de utilizatorul handsu difera fundamental de cea prezentatta de domnul avocat Lascoschi.
Aici discutam despre o fapta asupra careia s-au pronuntat doua solutii de natura penala:
Prin prima solutie, un organ - probabil procurorul, a stabilit ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii, respectiv ca lipseste pericolul social - si deci a facut aplicarea art 18 ind. 1;
Prin a doua solutie, instanta a apreciat ca aceeasi fapta impune aplicarea unei pedepse penale.
Mi se pare ca discutam despre autoritatea de lucru judecat ?
Da, speta prezentata de Handsu este total diferita in ceea ce priveste datele problemei.
Din punct de vedere juridic nu cred ca ar fi functionala varianta cu condamnarea de catre instanta dupa ce mai inainte a fost aplicata o amenda administrativa.Nu am auzit de niciun caz de acest fel.
Partea nemultumita avea la indemana o plangere pe calea dispozitiilor art 278 si urm. C. pr. pen.
Daca nu s-a uzat de aceasta cale a plangerii, cel putin in opinia mea, nu se mai poate ajunge la o condamnare a persoanei decat in cazul instanta nu ar avea cunostiinta de existenta solutiei dispusa de procuror.
De aceea ziceam ca nu ar fi vorba de o autoritate de lucru judecat, dar nici condamnarea ulterioara nu ar fi legala ( cel putin in opinia mea).
este posibil ca o fapta sa fie sanctionata de 2 ori ( sanctiune pecuniara si sanctiune complementara) atat cu amenda cat si cu deschiderea unui dosar penal?????
care este temeiul legal in baza caruia nu este admis acest lucru??????/
DA, este normal. de exemplu: in primul rand primeste amenda pt. tulburarea linistii publice si apoi i se face dosar penal pentru: lovire, ultraj...
Tragerea la raspundere penala poate fi aplicata si daca e vorba de aceeasi fapta ca si continut, dar in drept e vorba de doua incadrari juridice diferite in baza a doua acte normative diferite.