Buna! Am publicat un articol intr-o revista din tara. Datorita faptului ca revista nu era in nicio baza de date nationala (deci cu impact minor) am hotarat publicarea articolului intr-o revista de specialitate cu impact major, intr-o limba straina. Eu am mentionat acolo ca articolul a fost publicat anterior dar in noul articol nu apare nota respectiva, probabil considerandu-se ca nu e necesar. Am primit articolul gata publicat fara sa mai pot face modificari. Ce ma fac?
In primul rand auto-plagiatul nu este infractiune sau contraventie. Aveti drepturi de autor (in caz ca nu le-ati cedat primei reviste), asa ca din punct de vedere legal puteti publica ce ati scris personal oriunde doriti.
Daca normele etice ale unei anumite universitati sau institutii nu prevad expres interdictia de a publica de mai multe ori acelasi articol in reviste diferite, nu aveti de ce va face griji. Despre auto-plagiat poate fi vorba doar daca aceasta republicare ar incalca astfel de norme etice sau codul de conduita.
Chiar si atunci, doar prin mascarea faptului ca ar fi vorba de acelasi articol ar putea fi vorba de o incalcare a normelor etice. De ex. prin a da alt titlu articolului, a mentiona alti autori decat prima oara, a reorganiza fragmentele de text pentru a da impresia ca ar fi vorba de un nou articol (o noua creatie sau o noua munca). Pe scurt, ar trebui sa fie vorba de ceva necinstit la mijloc pentru a contraveni normelor etice, republicarea sincera nu ar fi o violare a lor.
Nu am schimbat titlul este pur si simplu acelasi articol publicat in alta limba. Eu oricum le-am scris celor de la revista de afara (am drepturile de autor) sa mentioneze intr-un numar nou faptul ca acest lucru nu a fost specificat si sa faca un addendum intr-un numar viitor. Nu am schimbat nimic la articol, acelasi autor e, adica eu, acelasi titlu, acelasi text, dar intr-o limba de circulatie internationala, fata de varianta initiala care a fost publicata in limba romana intr-o revista locala romaneasca (neindexata in niciun fel d.p.d.v, stiintific), cea din afara fiind una de larga vizibilitate internationala. Repet, la acknowledgement eu am specificat acest lucru, dar nu s-a publicat, de aceea eu am insistat sa se publice tocmai pentru a nu exista niciun dubiu privind onestitatea mea. Multumesc frumos pentru ajutor!
Plagiat
macoveinicolae
Am descoperit intr-un sit un articol de 4 pagini publicat de mine intr-o revista nationala in anul 2007, republicat in 2011, cu mici modificari si semnat de ... (vezi toată discuția)