avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil, mama studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil, mama studenta

Buna ziua sunt studenta in anul 2 la zi (stat).Copilul sa nascut in decembrie.Din ianuarie pana in iunie am lucrat urmand a fi acoperita cu facultatea pentru celelalte 6 luni.V-as ruga daca ati putea sa-mi oferiti un raspuns privind momentul in care incepe acordarea indemnizatie de crestere a copil.Ca salariata ar fi fost 45 de zile de lehuzie platite de anagajator urmand apoi a se intra pe indemnizatie.Multumesc anticipat si va doresc un an cat mai bun.
Cel mai recent răspuns: ifrimg , utilizator 18:50, 8 Februarie 2016
Cuantumul indemnizatiei pentru CCC se raporteaza la veniturile realizate de persoana indreptatita in care s-a aflat aceasta in ultimul an anterior datei nasterii copilului , timp de 12 luni.
Incepand cu luna nasterii copilului , inapoi, 12 luni se vor cumula veniturile nete realizate de dvs pentru a se stabili media lor, dupa care la medie se aplica procentul de 85%.
1. - Sa inteleg ca vreti sa stiti din ce moment se acorda indemnizatia pentru CCC?

- Intr-un raspuns anterior va spuneam:
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.

2. In legatura cu "din ce moment se calculeaza indemnizatia crestere copil" v-am raspuns astfel:
1. Daca in cele 12 luni ati avut si venituri din salarii si din concediu de maternitate (sarcina si lauzie) se aduna aceste venituri si se imparte suma la 12 luni si apoi se inmulteste cu 85%.
Multumesc de raspunsuri.Se pare ca intrebarea a fost gresit formulata.Vroiam un raspuns la momentul de cand primeste bani si se pare ca dupa 45 de zile chiar daca esti studenta (in alea 45 de zile ai dreptul la concediu medical insa cica nu sau intalnit astfel de cazuri).
1. Daca la data nasterii copilului erati si salariata puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) platit de angajator si apoi intrati in CCC.

2. Daca la data nasterii erati numai studenta la zi atunci veti putea beneficia de indemnziatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. - Puteti intreba direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- In interventia dvs. sa dati toate amanuntele pentru a primi un raspuns corect.
- Cu raspunsul primit mergeti la Primarie (sau la AJPIS) unde vi s-a spus ca nu au mai intalnit astfel de cazuri.
Asta a fost raspunsul de la ANPIS
"Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;"
Prin urmare se acorda din momentul nasteri copilului, multumesc.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie cu concediu fara plata amyST amyST Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru bebe2 in cazul in care am avut indemnizatie pentru bebe1 timp de 11 luni apoi am intrat in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)