buna ziua,
Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune este valabila pe angajatele din invatamant... dar pentru angajatorii privati este valabila?
Legea prevede un termen de 3 ani de prescriere a unei plati cuvenite si neefectuate de angajator.
In concluzie dvs aveti dreptul ca oricand timp de 3 ani de la data cand s-a generat dreptul sa va cereti dreptul. Ca angajatorului nu ii convine, asta este treaba lui.
Faceti o cerere scrisa in care solocitati sa vi se acorde salariul cuvenit pentru nasterea unui copil si precizati art. din CCM 2005-2006 si pe cel din CCM 2007-2010.
Asa juristul de la firma unde lucrati va avea " de unde sa aleaga" varinta care ii convine cel mai mult.
Solicitati si numar de inregistrare la cererea dvs, sa nu cumva sa se " piarda".
M-ar interesa daca singura situatie in care si tata poate beneficia de prima este aceeas ca mama nu lucreaza. Cineva mi-a spus ca ar fi la alegere cu conditia sa nu se se primeasca din ambele parti. Este adevarat ?
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 spune:
Art.51 ...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
2. Daca in CCM la nivel de unitate sau de ramura aveti precizarea de care ziceti dvs., atunci se aplica aceasta.
As dori sa va intreb daca, in situatia in care mama este cadru militar si nu este angajata cu contract de munca ci este sub legea 80/1995, care nu prevede acest beneficiu banesc la nasterea unui copil, cum ar trebui sa procedeze tatal (daca este posibil) sa solicite societatii comerciala la care este angajat acest drept? Ce documente sunt necesare, si daca cumva mama trebuie sa obtina o adeverinta prin care sa se ateste ca nu beneficiaza de aceasta prima