avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600 anul 2016
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600 anul 2016

Buna ziua!La multi ani!
va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul 2016.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:44, 28 Ianuarie 2017
In cazul prezentat, nu o sa trebuiasca sa o depuneti decat daca doriti in mod special sa va asigurati.
va multumesc frumos!:)
Cititi si din codul fiscal ART. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
....
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

............

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2016
george-neagu, moderator
va multumesc!eu intentionez sa nu depun declaratia 600,deoarece pfa este pe pierdere ,dar legislatia lasa loc de interpretari.
Buna Ziua

In anul precedent (2015) am avut venit net 500lei /luna, depunerea decalaratia 600 este obligatoriu si cazul asta (in anul 2016)?

Langa eceasta activitate lucrez ca si o alta firma ca angajat deci avem contract de munca valabila.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
imike, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 ptr pfa alinaparaschiv alinaparaschiv Buna seara Am inteles ca ptr declaratia 600 se alege 10,5 % sau 26,3 % la venitul net estimat pe 2016 .Sa zicem ca acesta ar fi 65000 lei si s-ar opta ptr 26,3 ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale obligatorii deductibile limitat? danar122 danar122 Buna ziua, Sunt PFA (sistem real). Am platit anul trecut 3000 de lei la pensii si vreo 700 lei la sanatate, pot scadea aceste sume din venitul brut sau doar ... (vezi toată discuția)
Unde platesc? cat platesc? iulian_ctc iulian_ctc am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de ... (vezi toată discuția)