avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii sociale obligatorii deductibile limitat?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii sociale obligatorii deductibile limitat?

Buna ziua,

Sunt PFA (sistem real). Am platit anul trecut 3000 de lei la pensii si vreo 700 lei la sanatate, pot scadea aceste sume din venitul brut sau doar o parte din ele? Pentru ca in noul cod fiscal scrie ca aceste cheltuieli sunt deductibile limitat si nu inteleg ce inseamna asta:
l) cheltuielile reprezentând contributii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfăsoară individual si/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;

As vrea sa aflu in ce consta de fapt limitarea acestei deductibilitati - adica nu este voie sa deducem (eu sau organul fiscal, nu conteaza) toata suma pe care am platit-o, ci doar o parte din ea? Si ce procent, mai exact?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:46, 16 Ianuarie 2016
E trecut acolo. Va redau din codul fiscal art. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
........
(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere contributii sociale obligatorii Elena 47 Elena 47 Potrivit noului cod fiscal ,din 2016 cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către PFA sunt deductibile în ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 ptr pfa alinaparaschiv alinaparaschiv Buna seara Am inteles ca ptr declaratia 600 se alege 10,5 % sau 26,3 % la venitul net estimat pe 2016 .Sa zicem ca acesta ar fi 65000 lei si s-ar opta ptr 26,3 ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)