avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Unde platesc? cat platesc?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Unde platesc? cat platesc?

am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de platit in mod obligatoriu si anume 10,5 di venitul net sau brut? unde platesc? pt ca la anaf mi-au dat decizia de inpunere pe 2016 si platesc doar impozitul de 16 din venit net plus 5,5 la sanatate.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 19:29, 24 Ianuarie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va redau din codul fiscal art. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
........
(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
......
(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

Pentru acest an plafonul e 938lei lunar x12 luni.
Deci daca cu ce ati realizat anul trecut nu treceti de acest plafon, nu trebuie sa depuneti d600 si nici sa platiti anticipat in cursul acestui an cas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)
Depun d600? moonprincess moonprincess Buna ziua, Stiu ca am obligatia, in calitate de PFA, de a depune D600 pana la sfarsitul acestei luni. Am totusi o nelamurire. Din diverse surse inteleg fie ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 ptr pfa alinaparaschiv alinaparaschiv Buna seara Am inteles ca ptr declaratia 600 se alege 10,5 % sau 26,3 % la venitul net estimat pe 2016 .Sa zicem ca acesta ar fi 65000 lei si s-ar opta ptr 26,3 ... (vezi toată discuția)