gabescu a scris:
Nu sunt de parare ca asceste daune morale pot fi cerute pe calea dreptului comun, dar in schimb pot spune ca pot fi acordate doar in cadrul litigiului de munca dedus judecatii.
@ gabescu
Nu sunt sigur ca inteleg sustinerile dvs.
Din C. Muncii, Art. 269 (1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
rezulta ca temeiul este raspunderea civila contractuala, deci dreptul comun.
De aici rezulta si rasturnarea sarcinii probei, de la angajator (specific dr. muncii), la salariatul reclamant (specific pr. civ.).
Tot de aici rezulta si temerile de mai sus cu privire la taxa de timbru (desi cred ca noi discutam subtilitati de care instantele de litigii de munca nu au timp) .
Totodata, art. 269 nu conditioneaza antrenarea raspundeii angajatorului de vreun alt litigiu de munca sau de alt fel.
Atunci de unde "pot fi acordate doar in cadrul litigiului de munca dedus judecatii"?
Daca, de ex. pur ipotetic, ma consider discriminat la locul de munca, prin unele atribute adresate de colegi/sefi, referitoare la trasaturi etnice. Nu am fost concediat, dar am facut o depresie fiindca am pierdut un contract. Clientul ipotetic mi-a zis ca el nu lucreaza cu tigani, si ca patronul meu i-a zis ca eu sunt tigan.
Am dovezi, am temei, dar nu am un alt litigiu de munca in care sa cer daune morale, ci doar cererea de daune. Cum procedez?
Pe de alta parte, as dori sa stiu parerea dvs. in cazul descris in post-ul initial: In cazul in care s-ar demara un litgiu separat, pana sa discutam daca este admisibila cererea, se datoreaza taxa de timbru? dar in cazul solicitarii daunelor morale impreuna cu contesatrea deciziei de concediere (de ex.) se datoreaza taxa de timbru?
Va multumesc!