avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raspuns comisie fond funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raspuns comisie fond funciar

Vin pe acest forum in speranta obtinerii unui raspuns pentru o problema de care m-am lovit de curand. Familia mea a detinut titlul de proprietate asupra unui teren care a fost preluat de comunisti iar in prezent se afla in patrimoniul ASAS (Academia de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu Sisesti). Potrivit legii 45/2009, suntem indreptatiti sa solicitam retrocedarea? Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 21:53, 28 Iulie 2009
Cererile pentru restituirea imobilelor s-au formulat in temeiul altor legi -Legea nr.18/1991, legea nr.169, legea nr1/2000 samd ..
potrivit art.31 din aceasta lege:
(1)Institutele naţionale, institutele, centrele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, instituţiile de învăţământ agricol şi silvic, unităţile de cercetare-dezvoltare aflate în structura unor regii din domeniul agricol administrează bunuri din domeniul public şi privat al statului, stabilite prin hotărâre a Guvernului de reorganizare a unităţilor de cercetare-dezvoltare, precum şi bunuri proprii dobândite în condiţiile legii.
(2)Suprafeţele de teren agricol prevăzute în anexele la prezenta lege sunt bunuri proprietate publică a statului, iar clădirile şi întregul inventar sunt bunuri proprietate publică şi privată a statului, după caz, şi se dau în administrarea instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare de drept public care le deţin în prezent şi a celor care se reorganizează şi care desfăşoară activitatea de cercetare-dezvoltare, pe toată durata existenţei acestora şi a păstrării obiectului de activitate.
(3)Terenurile date în administrarea instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile şi nu pot fi scoase din proprietatea publică şi din administrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare din agricultură şi silvicultură decât prin lege, exceptând terenurile prevăzute la art. 6 alin. (3).
Conform art. 6 (2) din lege, imobilele aflate in discutie " vor fi revendicate la comisiile de aplicare a legilor fondului funciar in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi". A se vedea si art. 52 (1) si mai ales art. 52 (2) "preluarea in administrare a suprafetelor destinate activitatii de cercetare, deszvoltare si inovare si reconstituirea dreptului de proprietate al fostilor proprietari sau al urmasilor acestora se fac in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi".Mentionez ca notificarea a fost facuta in termenul legal. Nu in ultimul rand, exista nenumarate articole si interviuri cu sefi ai astfel de statiuni de cercetare care stabilesc ca se vor pastra numai anumite parcele, strict necesare activitatii de cercetare, iar restul vor fi puse la dispozitie comisiei judetene de fond funciar pentru a fi impartit si retrocedat celor indreptatiti.
Acum citind textele in discutie am inteles asa ....
Ca unele suprafete de teren au fost expropiate si ele au trecut in proprietatea statului. art.3 din Legea 187/1945.
Cu o parte din aceste terenuri statul roman a creat aceste institute, statiuni de cercetare.
Taoate bunurile mobile si imobile ale acestor statiuni sunt comasate prin efectul Legii nr.45/2009 in patrimoniul ASAS.
In temeiul Legii din 1945 aceste terenuri erau atribuite acestor institutii.
De la intrarea in vigoare a acestei legi suprafetele de terne atribuite vor fi revendicate de aceste institutii
.. pentru a deveni proprietari.
Textul complet al art. 6 2 spune asa ... Suprafeţele de teren care au fost atribuite instituţiilor şi unităţilor de cercetare din rezerva de stat, în aplicarea prevederilor Legii nr. 187/1945 pentru înfăptuirea reformei agrare, vor fi revendicate la comisiile de aplicare a legilor fondului funciar, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Deci suprafetele vor fi revendicate de institutiile carora le-au fost atribuite. ...
Sigur .. ca aceste institutii nu au acte sau nu vor sa li se reconstituie toate aceste bunuri.
Drept pentru care .. cele care vor ramane vor trece in patrimoniul ADS.
SUnt si alte pareri ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 58/1974 dannatuddor dannatuddor teren aferent constructiei trecut automat in proprietatea statului cu drept de folosinta pe durata existentei constructiei. Legea 10 este inaplicabila (exista ... (vezi toată discuția)
Plafonul maxim al suprafetei de teren ce poate fi in proprietatea unei persoane fizice eusiatat eusiatat Legislatia prevede un plafonul maxim al suprafetei de teren ce poate fi in proprietatea unei persoane fizice sau juridice? Daca da puteti, va rog, sa-mi ... (vezi toată discuția)
Agentia domeniilor statului maramm maramm Cunoaste cineva procedura prin care ADS scoate din domeniul public al statului un teren pe care apoi, prin protocol, il preda Comisiei locale de aplicare a ... (vezi toată discuția)